EXCLUSIV: Allianz Țiriac, amendată pentru prima oară în istorie. Controlul ASF a găsit erori în calculul rezervei și al taxelor

Allianz Țiriac, una dintre companiile fanion ale pieței de asigurări din România, controlată de grupul german Allianz și având ca acționar cu 45%  pe miliardarul Ion Țiriac, a fost amendată cu 10.000 de lei în urma unei decizii a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Măsura a fost luată zilele trecute, în baza unui control efectuat în primăvara lui 2019, care a descoperit unele erori în calculul rezervelor pentru 2018. O altă reținere, pentru care nu s-a aplicat sancțiune, a fost legată de calculul taxelor ce trebuie plătite către ASF.
Şerban Buşcu - lun, 25 mai 2020, 18:28
EXCLUSIV: Allianz Țiriac, amendată pentru prima oară în istorie. Controlul ASF a găsit erori în calculul rezervei și al taxelor

Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanții Allianz Țiriac au transmis că nu pot comenta, deoarece compania nu a primit încă decizia oficială a ASF. Conform informațiilor ECONOMICA.NET sancțiunea a fost data pe baza unor mici erori descoperite în calculul rezervei.

Aceste neconordanțe vizează partea de asigurări generale, unde deficitul de rezervă calculat ar fi de câteva sute de mii de euro, până într-un milion, dar și zona de asigurări de viață, unde suma este chiar mai mică. Pe de altă parte, echipa de control din ASF a mai avut o reținere în ceea ce privește modalitatea de calcul al taxelor către supraveghetor. Pentru că legea nu permite aplicarea a mai mult de o sancțiune s-a mers, până la urmă, pe amenda minimă pentru deficiențele apărute la calculul rezervei.

Decizia de sancționare a companiei a fost luată în urma unui control periodic.

De menționat că cele circa 7 milioane de lei care, în opinia ASF, constituie deficit de rezervă reprezintă o sumă mică, comparativ cu rezervele constituite de Allianz Țiriac, adică peste 1,6 miliarde de lei.

Rezervele, sume imobilizate de către asigurători în baza daunelor deja avizate, a celor neavizate sau a celor din viitor,  reprezintă principala metodă prin care firmele de asigurare garantează că își pot achita obligațiile asumate. De aceea, modalitatea de constituire a rezervelor face obiectul unei analize atente a angajaților ASF din zona de control.

Allianz Țiriac este una dintre cele mai mari companii de asigurare din România și „liderul tradițional” al pieței, așa cum este numit informal. Până la explozia din zona RCA, susținută de companiile Euroins și City Insurance, Allianz Țiriac a fost ani la rândul cea mai mare companie de asigurări din țară. AZT este, de asemenea, ce mai profitabilă companie din domeniu, reușind în perioada 2017-2019, să scoată profituri de peste 30 de milioane de euro anual, la mare distanță de competitorii săi.

În ultima perioadă, mai mulți asigurători au fost sancționați de către ASF. Cele mai mari și mai grave sancțiuni au fost primite de către cele două firme care domină piața RCA, adică Euroins și City Insurance. Ambele au primit amenzi de sute de mii de lei, iar prima dintre ele s-a aflat, o scurtă perioadă, sub administrarea comună a Fondului de Garantare a Asiguraților.

City Insurance este și acum sub un plan de măsuri impus de ASF și menit să determine firma să își achite datoriile din urmă, dar și să își consolideze rezervele.

În cazul ambelor firme, ASF a găsit probleme în ceea ce privește calculul sau constituirea rezervelor.

Euroins și City Insurance sunt cele mai reclamate companii de asigurări din România, adunând mare parte din cele peste 20.000 de reclamații din 2019, un record al tuturor timpurilor, în acest domeniu. 

Cele două sunt acuzate că nu achită la timp și integral devizele de reparații pe RCA emise de service-uri.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...