EXCLUSIV: Afacerea Astra-AXA. Ce se întâmplă cu cea mai controversată tranzacţie din piaţa asigurărilor

Pe 21 iulie a expirat contractul dintre Astra Asigurări şi grupul Axa, prin care firma din România se angaja să preia operaţiunile locale ale francezilor. Totuşi, ASF nu a decis încă dacă aprobă sau nu tranzacţia deşi, potrivit unor surse, un acord de principiu ar fi fost dat iar finalizarea tranzacţiei face parte din planul de măsuri convenit de ASF cu administratorul special al Astra.  
Şerban Buşcu - mar, 05 aug. 2014, 11:08
EXCLUSIV: Afacerea Astra-AXA. Ce se întâmplă cu cea mai controversată tranzacţie din piaţa asigurărilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a luat încă o decizie în privinţa achiziţiei operaţiunilor Axa România de către Astra, deşi contractul dintre cele două părţi a expirat pe 21 iulie. Tranzacţia, care a făcut obiectul mai multor speculaţii, ar fi fost, totuşi, aprobată „de principiu” într-o întâlnire informală a membrilor consiliului ASF.

„A existat, într-adevăr, o discuţie. A fost şi un vot însă nu într-un cadru formal. Rezultatul votului este că tranzacţia a primit un acord de principiu. Nu este însă nimic oficial. Acel vot a avut o valoare pur consultativă. Singurul lucru cert este că operaţiunile Axa din România vor fi cumpărate. Nu este sigur dacă Astra va fi cumpărătorul”, au arătat surse apropiate situaţiei.

Cine şi de ce trage de timp?

Pe de altă parte, ASF ar fi trimis şi o informare către părţile implicate în tranzacţie prin care arăta că există ün acord de principiu. Mai mult, potrivit unor surse, finalizarea tranzacţiei dintre Axa şi Astra ar face parte din planul de măsuri convenit de ASF cu KPMG, administratorul special al Astra.

„ În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, a fost trimisă o informare conform căreia ASF a dat un acord de principiu. După aceea, nu s-a mai întâmplat nimic. Toată lumea aşteaptă, contractul a expirat, iar grupul francez nu mai ştie ce să înţeleagă. Ei aşteaptă aprobarea pentru a putea efectua majorarea de capital la Axa România.”, au arătat persoane informate.

La prima conferinţă de presă pe care a ţinut-o ca preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, a lăsat de înţeles, întrebat de ECONOMICA.NET faptul că tranzacţia Axa-Astra nu are foarte multe şanse de a fi aprobată având în vedere situaţia financiară precară a potenţialului cumpărător.

Tranzacţie cu peripeţii

Decizia Axa de a vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări a stârnit reacţii puternice încă de la început. Acţionarul majoritar al Astra, Dan Grigore Adamescu, a lăsat de înţeles că această operaţiune a fost şi sursa problemelor pe care Astra le are.

Mai precis, Adamescu a dat de înţeles, în conferinţa de presă care a urmat deciziei ASF de a pune compania în administrare specială, că preluarea Axa în condiţii excelente (Astra ar fi urmat chiar să primească bani pentru preluarea şi întreţinerea portofoliului Axa) ar fi stârnit invidia anumitor grupuri de interese care au forţat punerea Astra sub administrare specială. Cronologia evenimentelor a fost un alt argument adus de patronul Astra care a amintit că zvonurile despre problemele de la Astra au apărut imediat după ce societatea a anunţat că a încheiat un acord cu Axa. În altă ordine de idei, atât fosta conducere Axa România cât şi oficiali ai ASF au lăsat de înţeles în mai multe rânduri că Astra este departe de a fi cel mai bun administrator pentru clienţii Axa – cea mai mare parte persoane cu venituri şi cunoştiinţe financiare peste medie care au încheiat contracte complexe pentru perioade lungi de timp.

Portofoliul Axa România este format din 38.000 de contracte, care aduc afaceri anuale de circa 7 milioane de euro pentru compania care intrase cu planuri mari în România. Prin preluarea Axa, Astra asigurări şi-ar ridica cota de piață pe asigurări de viață până la 3%. Cel mai mare asigurător de viață din Europa, Axa, a investit 40 de milioane de euro în promovarea și dezvoltarea afacerii din România însă nu a reușit să se impună.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...