EXCLUSIV Cel mai bine plătiţi bugetari, şefi peste pensii şi asigurări, şi-au trecut salariile la secret. Cum explică angajatorul ASF decizia

Surpriză la Autoritatea de Supraveghere Financiară. După un model consacrat la Banca Națională a României și preluat, recent, și de șefii din Jandarmeria și Poliția Română, angajații care ocupă funcții de conducere în instituție, precum și cei care au atribuții de control au, începând de anul acesta, salarii la secret. Decizia de anonimizare a fost luată de către Agenția Națională de Integritate, la solicitarea ASF.
Şerban Buşcu - mie, 29 ian. 2020, 19:54
EXCLUSIV Cel mai bine plătiţi bugetari, şefi peste pensii şi asigurări, şi-au trecut salariile la secret. Cum explică angajatorul ASF decizia

Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanții Autorității nu au dat foarte multe detalii. ” Declarațiile de avere ale membrilor Consiliului ASF sunt publicate pe site-ul Autorității, fără ca veniturile să fie anonimizate. În ceea ce privește declarațiile de avere ale angajaților ASF, care au obligația să depună aceste documente potrivit legii (salariații cu funcții de conducere și cei cu atribuții de control), veniturile au fost anonimizate de către Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu prevederile legale, în urma demersurilor inițiate de către ASF.”, ne-au transmis sursele citate.

De precizat că responsabilitatea angajaților ASF este una importantă. De acțiunile, deciziile și măsurile luate de ei depind circa 11 milioane de asigurați, peste 7 milioane de cotizanți la fondurile private de pensii și zeci de mii de investitori în Bursă și fonduri de investiții.

Majoritatea celor aflați pe posturi de conducere și în zona de control au fost aduși în instituție într-o perioadă în care selecția era mai dură decât în prezent, iar condițiile impuse vizau inclusiv minimum 7 ani de experiență în domeniul financiar și cinci ani de experiență în post de conducere, pentru șefii de direcții și de servicii. Prin urmare și salariile sunt mari. În ASF, salariul mediu merge spre 10.000 de lei net, iar un director de Direcție sare lejer de 25.000-30.000 de lei lunar.

Așa cum spuneam, însă, responsabilitățile serioase și criteriile dure de selecție aplicate în perioada 2014-2016, când a fost pusă pe picioare actuala structură ASF, pot justifica aceste salarii.

Pe de altă parte, în ASF există și o importantă clientelă politică fără prea multă experiență în zona financiară, despre care ECONOMICA.NET a început deja să scrie. De obicei, persoanele aduse pe astfel de criterii vin pe post de consilier sau consilier personal, nefiind obligate din start să declare veniturile, însă unele sunt angajate, de la început sau după o perioadă de acomodare, în cabinetele executivilor din Consiliul ASF pentru ca puțini să ajungă, în final, chiar să fie impuși ca șefi prin cele trei sectoare: pensii private, piața de capital și asigurări. Șefii de cabinete, asemeni șefilor de Direcții și Servicii aveau obligația să își declare veniturile, însă în prezent, așa cum se poate vedea și la ultima actualizare a declarațiilor de avere, de pe site-ul ASF, nu mai este cazul. 

De menționat că un  șef de cabinet poate câștiga până la 50.000 de lei lunar, aproximativ egal cu venitul unui vicepreședinte și mai mult decât un  membru neexecutiv al Consiliului ASF, cum este cazul concret al unuia dintre șefii de cabinet, venit prin delegare din cabinetul fostului premier Mihai Tudose.

De menționat că, potrivit surselor ECONOMICA.NET, decizia privind începerea demersurilor pentru anonimizarea veniturilor a fost luată în timpul conducerii fostului președinte ASF Leonardo Badea, în prezent viceguvernator BNR. De problemă s-ar fi ocupat chiar unul dintre oamenii aduși de acesta în cabinetul de președinte. Actualul prim vicepreședinte, Doina Dascălu, a continuat demersurile, după ce a preluat atribuțiile de președinte, o dată cu plecarea lui Badea.

Vom reveni cu detalii pe acastă temă, pe măsură ce vor apărea detalii sau reacții mai ample.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...