City Insurance, cu trei milioane de clienți RCA, nu constituia corect rezervele. Ce stă în spatele amenzii luate de liderul asigurărilor

01 04. 2020
city-insurance_94512400

Planul impus City Insurance de  către ASF, în 2016,  și respectat doar parțial, a coincis cu boom-ul de vânzări al companiei, care dintr-o firmă cu subscrieri mediocre a ajuns să depășească toate recordurile istorice, să controleze aproape 40% din piața RCA și să treacă pe primul loc în topul general după primele brute subscrise. Atunci, City Insurance a reușit să arate ASF 50 de milioane de euro, dintr-un împrumut subordonat, bani plasați într-un cont din Elveția, și să convingă astfel Autoritatea că respectă condiționalitățile privind solvabilitatea și capitalul. 

AICI MAI MULTE DETALII DESPRE ISTORIA ZBUCIUMATĂ A CITY INSURANCE

Măsura de sancționare a City Insurance, decisă de Consiliul ASF în ședința de miercuri, 1 aprilie, vine ca urmare a unui control preriodic  început în urmă cu circa un an și finalizat în toamna lui 2019. Între timp, sancționarea City Insurance devenise aproape o certitudine pentru piață, despre acest lucru vorbindu-se în mai toate mediile, de la companiile de asigurări la brokeri și service-uri și chiar în unele birouri de la ASF. 

City  este și în topul reclamațiilor trimise de păgubiți la ASF, dar se află și într-un conflict deschis cu unele service-uri, care o acuză că plătește doar parțial reparațiile și care au și câștigat procese pe aceste spețe.

Așa cum a mai scris ECONOMICA.NET, City Insurance are probleme și cu plata obligațiilor pe Carte Verde, adică a daunelor provocate în afara țării de mașinile înamtriculate în România și asigurate RCA la City Insurance.

Tot ECONOMICA.NET scrie, în exclusivitate, că firma a luat și un împrumut de 25 de milioane de euro, bani pe care spune că îi va folosi pentru a dinamiza procesul de plată a daunelor.

Mai mult, firma se află în plin proces de due dilligence pentru identificarea unui investitor care să preia controlul firmei sau să devină partener al actualului acționar majoritar, Dan Odobescu.


Sancțiune aparent blândă în raport cu așteptările create în piață. Ce conține planul de măsuri propus de ASF

 

Piața se aștepta, în aceste condiții, la o sancțiune mai dură pentru City sau cel puțin la impunerea unei majorări de capital substanțiale (se vorbea de 80-100 de milioane de euro), necesare pentru acoperirea tuturor obligațiilor care garantează plata daunelor.

Prin sancționarea City Insurance pentru nerespectarea metodologiei de calcul al rezervelor tehnice, ASF transmite, totuși, faptul că firma nu a constituit rezerve suficiente, care să garanteze plata daunelor întâmplate sau viitoare. În asigurări, rezervele reprezintă cel mai important element care garantează că o firmă își poate respecta obligațiile față de păgubiți.

Amenda de 100.000 de lei este doar partea făcută publică de ASF dintr-un pachet de măsuri mult mai amplu. Dacă ASF va reuși, de data aceasta, să determine City Insurance să respecte aceste măsuri, efectul lor va fi o stabilizare  a firmei și rezolvarea problemelor pe care le are cu administrarea dosarelor de daună și plata lor. Adică, dacă acest plan reușește efectele sale vor fi la nivelul așteptărilor pieței, chiar și fără impunerea explicită a unei majorări de capital.

Planul de măsuri propus de ASF nu este unul public, însă ECONOMICA.NET a reușit să obțină informații în legătură cu impunerile pe care le conține, în linii mari.

În primul rând, arat sursele noastre, planul se va întinde până la finalul acestui an și are mai multe puncte care trebuie respectate, cu termene de realizare diferite. Conform surselor citate, unele termene sunt „foarte strânse”, adică anumite puncte din plan trebuie duse rapid la îndeplinire. Plata integrală a daunelor din urmă, atât la intern cât și la extern, este unul dintre aceste puncte. Apoi, ASF a constatat că City Insurance nu se conformează tuturor prevederilor din normele RCA emise pe care autoritatea le-a emis, în special în ceea ce privește termenele pentru gestionarea și plata dosarelor de daună și a impus firmei, la unul dintre puncte să se conformeze acestor norme. De asemenea, se impune readecvarea indicatorului SCR (Solvency Capital Requirment), unul dintre cei doi parametrii esențiali din normele Solvency II, care calculează solvabilitatea companiei.

City Insurance va trebui, de asemenea, să regleze contractele cu reasigurătorii și să reconfirme soldurile. Din acest punct de vedere, City Insurance are un statut foarte special pe piața locală a asigurărilor. Este singura firmă de asigurări care dă în reasigurare cea mai mare parte a portofoliulului (în jur de 80% – 85%). Practic, plata daunelor depinde de reasigurătorii cu care City Insurance are contract, pentru că circa 80% din primele brute subscrise de firmă merg sepre reasigurători, care își asumă același procent din daunele înregistrate de City Insurance. La finalul fiecărui contract, firma se reglează cu asigurătorii în funcție de daunele înregistrate și mai încasează și un comision de reasigurare. Este un sistem destul de complex, mai greu de urmărit, mai ales că reasigurările sunt plasate în firme din întreaga lume și că, pe măsură ce City Insurance crește ca încasări, crește și expunerea, cresc și daunele, dar și costul reasigurării, motivul pentru care contractele trebuie ajustate pentru a mai fi acoperitoare. 

Nu în ultimul rând, City este obligată să își modifice procedurile în ceea ce privește modalitatea în care gestionează reclamațiile primite de la clienți (motiv pentru care a fost maendată în trecut), felul în care parcurge pașii în gestionarea dosarelor de daună și altele.

 

AICI DETALII DESPRE REZULTATE ISTORICE OBȚINUTE DE CITY INSURANCE ANUL TRECUT