EXCLUSIV Coronavirus naște conflicte în instituții: Angajați ASF cer muncă de acasă. Conducerea le transmite că vor rămâne acasă definitiv

Criza Coronavirus și panica creată în jurul ei afectează funcționarea instituțiilor statului român. La Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o parte a angajaților, susținuți inclusiv de reprezentanți ai sindicatului au intrat într-un conflict cu conducerea politică superioară, asigurată în prezent de Doina Dascălu, prim vicepreședinte cu atribuții de președinte interimar. Angajați din diverse servicii  acuză că nu sunt lăsați să lucreze alternativ sau de acasă, așa cum se întâmplă în cazul altor colegi. Dascălu le-ar fi transmis că dacă se duc acasă vor rămâne acolo sau vor avea o perioadă de muncă fără plată sau cu plată redusă. În acest timp, pe sectorul de sigurări, de exemplu, gestionat de vicepreședintele Cristian Roșu, oamenii lucrează în două echipe, cu prezență câte două săptămâni și este pregătită și varianta ca toată lumea să meargă acasă. Și pe sectorul Pensii s-au luat măsuri asemănătoare.
Şerban Buşcu - Dum, 15 mart. 2020, 19:17
EXCLUSIV Coronavirus naște conflicte în instituții: Angajați ASF cer muncă de acasă. Conducerea le transmite că vor rămâne acasă definitiv

Problema muncii de acasă va fi discutată în ședința Consiliului ASF de săptămâna aceasta, însă temerea multora dintre angajați este că „telemunca” va fi condiționată de reduceri de salarii. De altfel, spun angajații consultați de noi, de la nivelul cel mai înalt al conducerii ASF li s-ar fi transmis deja că munca de acasă va fi normată diferit față de cea de la birou, adică vor primi bani mai puțini.   Pe de altă parte, spun sursele ECONOMICA.NET, în instituție sunt deja Direcții care în care se lucrează  alternativ,  câte două săptămâni, la inițiativa șefilor. Din informațiile ECONOMICA.NET astfel se întâmplă, de exemplu, pe întreg sectorul pensiilor private, care dispune și de un plan mai amplu de măsuri.

De asemenea, pe sectorul asigurări a fost luată decizia de a se lucra, în două echipe, câte două săptămâni, alternativ, de acasă. Mai mult, la aa asigurări nu se mai primesc documente în format fizzic, iar interviurile pentru numirea conducerii companiilor din piață se țin online. În caz de nevoie, lucrurile sunt astfel stabilite încât toți aangajații de pe sector pot lucra de acasă.

Conducerea numită politic pare astfel să fie de acord în principiu cu un astfel de sistem, însă nu pentru toate serviciile și nu neapărat în condiții de plată normale, deși Codul Muncii spune că telemunca trebuie remunerată la fel ca munca de la birou.

Mai mulți angajați ai ASF, cu care ECONOMICA.NET a stat de vorbă suspicionează că la nivelul conducerii există această reticență pentru că nu se dorește achiziționarea de laptopuri pe care să le folosească angajații ce ar urma să muncească de acasă și pentru că sistemul informatic nu ar susține un număr așa mare de useri externi.

Până acum, singura măsură specială valabilă la nivelul întregului ASF, exceptând măsurile clasice de igienă, este ca angajații să vină decalat la muncă, de la 8, 9 și respectiv 10 dimineata. Această măsură a fost impusă, însă, de către Guvern.

Sindicatul instituției a formulat și o scrisoare către prim vicele Doina Dascălu, în care cer măsuri urgente și amintește că alte instituții din România au luat deja decizia ca angajații să lucreze de acasă. În scrisoare se face referire la BNR și la unele ministere. Redăm mai jos celelalte solictări ale angajaților:

– restricționarea accesului public la registratura Autorității

– Transmiterea documentelor din interior și din exterior în format electronic

– decalarea cu o lună a evenimentelor ASF

– maximizarea măsurilor de igienă

Condiții favorabile pentru răspândirea virusului

În altă ordine de idei, sentimentul de teamă este destul de puternic în rândul angajaților, având în vedere și condițiile destul de favorabile răspândirii virusului în sediul ASF.

” Cred că dacă un singur angajat se îmbolnăvește nu mai vine nimeni la muncă. Este multă frică pentru că și igiena este precară”, spune un angajat al instituției.

Un altul apreciază că ASF „beneficiază” de condiții cât se poate de favorabile pentru răspândirea Coronavirus, în cazul unei infecții.

” Mulți dintre noi stăm îngrămădiți. Holurile sunt de un metru lățime și toată clădirea e numai holuri. Atingem toți tone de hârtii plimbate prin toate mâinile. Nu mai spun că băile nu sunt chiar corespunzătoare”, arată sursa citată.

 

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...