1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

UPDATE: ASF confirmă informațiile Economica. EXCLUSIV Cutremur în piața asigurărilor. ASF: Fondul de Garantare, numit administrator la Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară a confirmat, într-un comunicat, informaţiile publicate în exclusivitate de ECONOMICA.net. 

„Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii Euroins cu amendă în cuantum de 500.000 de lei. În urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce priveşte procedurile de soluţionare a dosarelor de daună RCA. Au fost constatate, de asemenea, deficienţe cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societăţii, precum şi nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice şi a calităţii datelor. Consiliul ASF a impus o serie de măsuri de natură operaţională menite să conducă la remedierea, într-un termen de maximum şase luni, a aspectelor constatate”, a declarat ASF.

Euroins, al doilea mare jucător de pe piața RCA în 2019, va trece sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților(FGA), care va conduce firma în colaborare cu reprezentanții acționarului bulgar, până la numirea unui Consiliu de Administrație, conform legii. Este una dintre deciziile luate, în urmă cu câteva minute, de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, care a mai hotărât și sancționarea asigurătorului cu amendă în valoare de 500.000 de lei, a doua cea mai mare din istoria instituției.

12 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

Conform informațiilor ECONOMICA.NET cel puțin într-o primă fază rolul FGA va fi în principal acela de a ajuta conducerea Euroins să își formeze o idee foarte clară asupra portofoliului pe care îl gestionează și, implicit, a măsurilor pe care ar trebui să le ia pentru a rezolva problemele.

Abaterile imputate Euroins vizează atât întârzieri la constatarea daunelor cât și fapte mai grave precum plata parțială sau neplata despăgubirilor ori neînregistrarea unor dosare de daună sau plata cu întârziere a daunelor.

De altfel, situația Euroins devenise una de notorietate, după ce compania a intrat în conflict deschis cu service-urile și transportatorii și, în plus, a ajuns lider absolut în ceea ce privește numărul de reclamații formulate de păgubiți nemulțumiți la ASF.


AICI despre conflictul cu service-urile și transportatorii

AICI despre reclamatiile record de la ASF

În urmă cu aproximativ jumătate de an, vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, a spus, vorbind despre Euroins că "au spus că au uitat vreo 20.000 de dosare de daună în dulap". În acel moment, director de daune al Euroins era Martins Haschka, fost director la Claims Expert, firma grupul Vienna Insurance Group din România, cu care lucrează cele trei membre ale VIG, adică Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

Haschka a încercat o reformare agresivă a sistemului de gestionare a daunelor în Euroins, și a reușit, se pare, doar escaladarea problemelor pe care Euroins oricum le avea, ca orice mare jucător de pe piața RCA. Amintim că Euroins controlează peste 30% din această piață și are circa 2 milioane de clienți pe RCA. Drept urmare, firma trebuie să gestioneze anual zeci de mii de dosare de daună.

Euroins a încercat să își "regleze" fluxul de plăți inclusiv prin emiterea a două note interne, "scăpate" în mediul public, prin care impunea angajaților să evite service-urile nepartenere atât în faza de constatare cât și în cea de evaluare a daunelor, fapt care încalcă legea. Până la urmă, compania ar fi retras aceste note, însă relația cu service-urile a rămas tensionată.

În prezent, principala mare problemă a Euroins este că întârzie programările pentru constatarea daunei sau refuză ca păgubitul să parcurgă această etapă în service-ul ales (așa cum prevede legea) direcționându-l către propriile centre de daună.

Mai grav este că, potrivit informațiilor ECONOMICA.NET, Euroins are unele probleme și cu gestionarea dosarelor de daună și cu plata acestora. Mai clar, compania cu acționariat bulgar plătește doar parțial unele daune și au existat cazuri când dosarele au fost "rătăcite", așa cum spunea și vicepreședintele ASF, în declarația mai sus amintită.

 

Vom reveni cu amănunte imediat după ce ASF le va furniza pe căi oficiale.

 

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO