EXCLUSIV. Deputaţii şi-au tras direcţie de social media: 13 angajaţi pun zilnic două postări pe Facebook

Din iulie 2013, la Camera Deputaţilor funcţionează o Direcţie de Social Media. 13 oameni, printre care soţul realizatoarei B1TV Mădălina Puşcalău şi soţia fostului secretar general al senatului Ovidiu Marian, se ocupă, fără prea mare succes, cu postări pe Facebook şi încărcarea de filmuleţe şi fotografii pe Youtube şi Instagram. 
Şerban Buşcu - mar, 13 mai 2014, 21:01
EXCLUSIV. Deputaţii şi-au tras direcţie de social media: 13 angajaţi pun zilnic două postări pe Facebook

O direcţie cât o redacţie medie de ziar se ocupă, din vara lui 2013, cu postarea pe Facebook, Youtube şi Instagram a momentelor importante din viaţa Camerei Deputaţilor. Direcţia Social Media a luat naştere din nevoia de  “aliniere a instituţiei parlamentare la modelul existent în parlamentele ţărilor membre ale Uniunii Europene  şi valorificării noilor oportunităţi de comunicare şi dialog” aflăm de la secretariatul general al Camerei, însă realitatea din teren arată că cei 13 angajaţi, unii dintre ei rude ale unor jurnalişti cunoscuţi sau soţii de foşti parlamentari, nu au un foarte mare succes.

Pagină de facebook cu două postări pe zi şi record de 27 de vizualizări pe Youtube

Concret, activitatea celor 13 pe Facebook este una cel mult mediocră având în vedere că au reuşit să adune aproape 23.000 de “like-uri” pe pagina pe care o administrează. Prin comparaţie, paginile televiziunilor de ştiri ajung zilnic la sute de mii de fani.

Ca fapt divers, frecvenţa actualizărilor făcute de echipa Camerei nu depăşeşte două postări pe zi.

Chiar mai precară este situaţia pe Youtube, acolo unde ultimele postări sunt de acum două săptămâni, iar recordul de vizualizări este de 27. O a treia direcţie importantă urmărită de angajaţii de la Social Media este reţeaua Instagram, acolo unde sunt postate, în medie, 2 fotografii pe săptămână. Secretariatul general al Camerei ne-a pus la dispoziţie cele trei adrese, iar conţinutul poate fi consultat aici.

Un fel de sinecură. Supliment de venituri pentru soţi şi soţii de jurnalişti şi senatori

Majoritatea angajaţilor activează şi pe alte posturi în cadrul Camerei Deputaţilor (majoritatea consilieri sau experţi), iar unii dintre ei au şi activităţi exterioare instituţiei, ceea ce face ca postul de la Direcţia Social Media să capete un serios aspect de sinecură. De exemplu, directorul direcţiei, Alexandru Puşcalău, soţul realizatoarei B1TV Mădălina Puşcalău, a obţinut în 2013 venituri de peste 40.000 de lei dintr-un PFA specializat în fotografie, arată declaraţia sa de avere. Printre angajaţi se mai află şi Melania Marian, a cărei funcţie de bază este aceea de referent la cabinetul secretarului general al Camerei Deputaţilor şi al cărei soţ este fostul senator şi, până de curând secretar general al Senatului, Ovidiu Marian. Niciunul dintre cei doi nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

După cum ne-au spus responsabilii Camerei, direcţia nu are un buget propriu, ceea ce face ca veniturile obţinute de angajaţi din munca depusă exclusiv în cadrul Direcţiei să fie greu de determinat. Totuşi, ne putem face o idee prin consultarea declaraţiei de avere a unuia dintre angajaţii care sunt încadraţi doar la Direcţia Social Media, nu şi în alte departamente din Parlament. Este cazul unuia dintre consilieri care, în cele şase luni de activitate a direcţiei, de anul trecut,a încasat în jur de 16.000 de lei sau echivalentul unor venituri lunare brute de circa 2.600 de lei.  

Secretariatul general al Camerei: “Timpul petrecut online de europeni a crescut cu 15% din 2010”

Întrebaţi care este sensul înfiinţării unei direcţii dedicate exclusiv reţelelor sociale, responsabilii Camerei au făcut trimitere la un studiu Europe Mediascope explicând, totodată, şi că a o astfel de direcţie era necesară pentru a se alinia la tendinţele din celelalte parlamente din UE. “Potrivit unui studiu  Europe Mediascope, timpul petrecut online de către europenii cu acces la Internet a crescut cu 15% din 2010, situându-se în prezent la o valoare de 14,8 ore pe săptămână, românii aflându-se pe locul II în topul utilizatorilor europeni.

Conform Raportului mondial al anului trecut referitor la e-Parlament, o treime din parlamentele naţionale ale lumii sunt deja prezente în social media şi o altă treime se pregătesc să facă acest demers.

În acest context, Uniunea interparlamentară a publicat, în martie 2013, Ghidul pentru media social, elaborat pentru utilizarea mediilor sociale  de către parlamente.”, ne-au spus cei de la Camera Deputaţilor. De asemenea, spun anagajaţii Camerei, “Instituţiile din cadrul Uniunii Europene au fost preocupate de aceasta tematică, mai ales începând cu anul 2010, când a fost elaborat un plan de acţiune special, de prezenţă în social media”

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...