EXCLUSIV: Fost șef de top al City Insurance face milioane din datoriile liderului RCA către service-uri. City, 13.000 de petiții și zeci de mii de procese pentru probleme cu plata daunelor

MANAGEMENT & FINANCIAL CONSULT, firma cu un singur angajat a unui fost membru al boardului director al City Insurance, obține profituri anuale constante de circa 4 milioane de lei din intermedierea datoriilor pe care City Insurance, lider de piață în asigurări, le acumulează către service-uri în baza reparațiilor pe RCA. Firma a fost înființată în 2019, potrivit Termene.ro. În speță, societatea controlată de Bogdan Ivanov ia în cesiune creanțele service-urilor asupra City Insurance, încasează de la compania de asigurări și apoi plătește către service-uri doar o anumiă parte din creanță, conform unor documente și informații obținute de Economica.net.
Şerban Buşcu - lun, 19 apr. 2021, 22:13
EXCLUSIV: Fost șef de top al City Insurance face milioane din datoriile liderului RCA către service-uri. City, 13.000 de petiții și zeci de mii de procese pentru probleme cu plata daunelor

Zeci de service-uri lucrează cu intermediarul mai sus menționat și acceptă să încaseze doar o parte din creanțele pe care le au asupra City, în condițiile în care asigurătorul are deja un renume în ceea ce privește dificultățile de pe circuitul de plată a daunelor, susțin documente și informații de piață studiate de Economica. net. În posesia noastră se află atât mai multe contracte prin care service-uri cesionează creanțe către MANAGEMENT & FINANCIAL CONSULT cât și dovada mai multor plăți (unele substanțiale) pe care Ciy Insurance le-a făcut către firma amintită, cu titlul „Dosar daună”.

De mențíonat că firma lui Bogdan Ivanov nu este nici pe departe singura care desfășoară astfel de activități, la fel cum City Insurance nu este singurul asigurător vizat de astfel de intermedieri. Și creanțele asupra celuilalt mare jucător RCA, Euroins, societatea chiar mai reclamată decât City Insurance, sunt  destul de des vizate de intermedieri.

Gestionând un număr uriaș de dosare de daună (peste 150.000 pe an), City Insurance a ajuns în situația de avea aproape 13.000 de petiții formulate la ASF de către păgubiți, service-uri și intermediari care reclamă plăți parțiale sau întârziate a daunelor. 

Mai mult, așa cum Economica.net a arătat în exclusivitate, City Insurance este implicată  și în câteva mii de dosare de judecată, construite tot în baza unor neînțelegeri privind plata daunelor. Și în acest caz service-urile sunt cele  cu care City Insurance se judecă, de regulă.

City Insurance: Compania noastră nu are relații contractuale cu Management and Financial Consult. ASF: Nu știam de societatea menționată, care nu intră în sfera noastră de supraveghere

Contactați de Economica.net, reprezentanții City Insurance au oferit un răspuns sec în ceea ce privește relația companiei cu firma lui Bogdan Ivanov, fost membru în boardul director format la acea vreme din trei oameni. Practic, scriptic, alături de Dan Odobescu (acționarul majoritar al firmei) și Cristian Pascale (avocat al societății și fost acționar minoritar), Ivanov era în grupul care lua celei mai importante decizii în cadrul City Insurance.

La pagina 2, referirile la poziția lui Ivanov, într-un document oficial al City Insurance

Răspunsul City Insurance:

  • Dl. Bogdan IVANOV nu a fost și nu este acționar al S.A.R. CITY INSURANCE S.A., așa cum ați fi putut constata cu un minim efort, daca ați fi verificat informațiile publicate în Registrul Comerțului.
  • Societatea de care faceți vorbire “Management & Financial Consult SRL” nu se află în niciun fel de raporturi contractuale cu City Insurance.

Această entitate apare în evidențele noastre ca fiind cesionar al unor drepturi de despăgubire din asigurări, la fel cum apar și alte câteva zeci de societăți comerciale care se ocupă de astfel de activități comerciale, astfel că nu se impune să vă oferim informații detaliate despre aceste cesiuni.

Și ASF a emis, la solicitarea noastră, un punct de vedere asupra acestei spețe, prin care arată că societatea respectivă nu face obiectul supravegherii de către Autoritate și că poziția pe care Ivanov a ocupat-o în cadrul City Insurance nu a făcut necesară o investigație.

Răspunsul ASF:

Societatea Managament&Financial Consult SRL nu este o entitate reglementată şi supravegheată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.  Contractele de cesiune de creanțe sunt contracte facultative, încheiate ȋntre părţi, şi sunt utilizate ȋn piața financiară, nefiind interzise de legislația din domeniul asigurărilor.

Domnul Bogdan Ivanov este acționar al City Insurance S.A. cu o pondere ȋn capitalul social al acesteia, care nu trece de pragul de semnificație cerut de lege pentru a fi autorizat de A.S.F. În ceea ce priveşte un posibil conflict de interese, acesta este aplicabil persoanelor semnificative şi funcțiilor cheie ale societăţilor de asigurare.

Conflictul de interese este definit, conform art.2 alin2 lit e) din Regulamentul ASF nr. 1/2019 privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere  Financiară ca fiind acea situație sau împrejurare care poate să apară în procesul operațional sau decizional, în care interesul personal, direct ori indirect, al persoanelor evaluate în cadrul entității reglementate contravine interesului acesteia, astfel încât afectează sau ar putea afecta independența şi imparțialitatea în adoptarea deciziilor, raționamentul profesional ori îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor aferente atribuțiilor sau care ar putea afecta, prin natura lor, integritatea ori stabilitatea entității sau pieței financiare.

A.S.F. nu a avut cunoştinţă de contractul/contractele menționate. Acest tip de operațiuni, nefiind raportate către Autoritate, nu afectează ȋn nici un fel drepturile asiguraților sau solvabilitatea societăţii de asigurare. De asemenea, din informaţiile prezentate, se înțelege că ȋn fapt este vorba despre gestionarea unor creanțe de către un terț, cu titlu de serviciu remunerat, nefiind o operaţiune de instrumentare daune ȋn sensul specific reglementat de către legislația ȋn domeniul asigurărilor, ci un contract comercial de gestionare a încasării unor creanțe.

Păgubitul nu este nicăieri, deși el e singurul care ar trebui să conteze. Și marii distribuitori de piese intră în horă

Fără a încălca vreo lege sau normă, cel puțin din informațiile pe care le deținem noi, cazul intermediarului  MANAGEMENT & FINANCIAL CONSULT este relevant pentru ceea ce a ajuns ” industria RCA” din România. Paradoxal, păgubitul, adică primul și singurul care deține direct dreptul legal de a încasa dauna de la asigurător, nu mai reprezintă mare lucru.  Pentru cele mai multe dintre firmele de asigurare autorizate să vândă RCA, consumatorul nu mai contează, din moment ce ele scot polița RCA la prețuri care au ajuns să atingă niveluri absurde, de zeci de ori mai mari decât cele mai bune oferte de pe piață.

Cei doi jucători care se mișcă în zona de vânzare, City Insurance și Euroins, pe de altă parte, au ca obiectiv nu acoperirea prejudiciului creat păgubitului de către șoferul asigurat ci optimizarea plăților. Din acest motiv ele încearcă mai întâi să evite relația cu service-ul, prin oferirea unei sume direct păgubitului (regie proprie), iar atunci când nu reușesc acest lucru fac totul posibil pentru a plăti mai puțin către unitățile reparatoare.

La rândul lor, multe dintre service-uri încearcă să își maximizeze câștigurile, profitând de legea relativ favorabilă și încârcând facturile de reparații cu prețuri uneori nejustificat de mari pentru ora de manoperă sau mașina la schimb. Efectul este mereu același, anume blocarea relației asigurător – service, uneori cu afectarea păgubitului.

Astfel ajung în ecuație și intermediarii de tipul firmei MANAGEMENT & FINANCIAL CONSULT, care propun deblocarea relației dintre service și firmele de asigurare (uneori blocată de asigurător, alteori de service). Practic, service-urile care ajung să nu încaseze cu lunile datoriile dinspre firmele de asigurare (City Insurance sau Euroins, în 99% dintre situații) acceptă să cedeze o parte din creanță doar pentru a mai încasa ceva. Atunci când intermediarul are o relație bună cu firmele de asigurare, cum e și cazul de față, reușește cu ușurință să facă plățile. Păgubitul nu mai este nicăieri pe tot acest circuit în care mai nou intră și distribuitorii de piese, tot prin mecanismul cesiunii.

Un document aflat și în posesia noastră arată că există service-uri care, neîncasând de la asigurător, ajung în situația de a acumula datorii către distribuitori. Distribuitorii de piese acceptă ca aceste datorii să fie acoperite prin cesionarea creanțelor din dosarele de daună RCA.

Mai departe, arată informațiile noastre, distribuitorii cesionează tot către firme de intermediere, care rezolvă problema contra unui comision. Asupra acestui circuit care implică și distribuitorii de piese vom reveni  într-un material separat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...