EXCLUSIV IMM-urile afectate de criză vor primi gratis de la stat între 2.000 și 50.000 de euro

ECONOMICA.NET a aflat care vor fi măsurile de finanțare propuse de guvern pentru relansarea economiei, în urma crizei declanșate de pandemia COVID 19 și a ordonanțelor militare de distanțare socială date de stat întru combaterea ei. Cea mai importantă este că fiecare IMM afectat de criză va primi un grant ce pleacă de la 2.000 de euro la 50.000 de euro. Banii se plătesc direct și nu sunt rambursabili.
Ionut Tudorica
Mihai Nicuţ -
joi, 25 iun. 2020, 11:19
EXCLUSIV IMM-urile afectate de criză vor primi gratis de la stat între 2.000 și 50.000 de euro

ECONOMICA.NET a primit prin surse guvernamentale textul unei viitoare Ordonanțe de Urgență cu măsuri de relansare economică. Cea mai importantă dintre măsuri va fi acordarea de bani IMM-urilor a căror activitate a fost afectată. Banii vin sub formă de granturi, plată directă și nerambursabilă, și sunt acordați din fonduri externe nerambursabile.

Statul, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate, va acorda microgranturi și granturi, funcție de mărimea afacerii. Microfirmelor și persoanelor fizice autorizate din anumite domenii afectate de măsurile anti-COVID statul le va da un microgrant de 2.000 de euro echivalent lei.

Valoarea totală a acestui program este de 100 de milioane de euro. Microgranturile se acordă pe bază de contract de finanțare semnat electonic.

Beneficiarii de microgranturi sunt:

– Microîntreprinderile care nu au angajați cu contract de muncă

– Persoanele fizice autorizate cu activități în arte – spectacole.

– Persoanele fizice autorizate în domeniul Sănătății care au participat direct la transportarea, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratarea pacienților diagnosticați cu COVID 19.

Toate aceste categorii trebuie să aibă cel puțin un an vechime la data depunerii cererii de finanțare și să fi avut profit. 

Granturi pentru IMM

IMM-urile vor primi granturi de capital de lucru. Cu unele condiții.

Astfel, fiecare IMM va primi 5.000 de euro, dar nu mai mult de 15% din cifra de afaceri, pentru firmele care au cifră de afaceri între 5.000 și 50.000 de euro la data depunerii cererii de finanțare.

12.500 de euro, dar nu mai mult de 15% din cifra de afaceri, pentru IMM cu o cifră de afaceri între 50.001 și 100.000 de euro.

25.000 de euro, dar nu mai mult de 15% din cifra de afaceri pentru IMM cu o cifră de afaceri între 100.001 euro și 200.000 de euro.

37.500 de euro, dar nu mai mult de 15% din cifra de afaceri pentru IMM cu o cifră de afaceri între 200.001 euro și 300.000 euro.

50.000 de euro în aceleași condiții pentru IMM-urile care au cifra de afaceri între 300.001 euro și 400.000 de euro.

Sunt 470.000 de IMM-uri în România, dintre care 417.000 sunt microîntreprinderi. Aproximativ 45.000 sunt întreprinderi mici, iar 8.200 mijlocii.

Te-ar mai putea interesa și
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în cursul nopţii la Istanbul, a informat sâmbătă presa turcă, relatează......
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea în producție – VIDEO
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea ...
Prezentat în vara acestui an, modelul Lightyear 0, a cărui autonomie poate fi majorată grație panourilor fotovoltaice ...
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul pierdut de Hunter Biden
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul ...
Miliardarul Elon Musk stârnește din nou controverse, de data asta făcând publice discuțiile interne de acum doi ani ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit la 30 de dolari pe baril
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul ...