1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

EXCLUSIV Schimbare majoră la ASF. Șeful juridicului se retrage din post într-o ploaie de procese intentate Autorității mai ales de granzii RCA

Răducu Marian Petrescu va părăsi, după aproximativ șase ani, poziția de director al Direcției Juridice din Autoritatea de Supraveghere Financiară, au confirmat, pentru ECONOMICA.NET, mai multe surse apropiate situației. Economica scria în urmă cu exact o lună că ASF este copleșită de procesele intentate de firmele supravegheate și că, pe de altă parte, nu reușește să își protejeze angajații implicați în activități de control. Ulterior, ASF a anunțat public, în mai multe rânduri, câștigarea unor procese importante cu Euroins și City Insurance.

25 noi, 2020 | | ECONOMICA.net

Răducu Petrescu, care este și avocat, a fost adus la ASF de către fostul președinte Mișu Negrițoiu. Anterior fusese jurist la Allianz Țiriac. Tot Negrițoiu, spun sursele noastre, l-a îndemnat să candideze și la funcția de vicepreședinte, în 2017, acela fiind momentul în care antipatiile deja existente între Petrescu și mai mulți directori și membrii ai Consiliului ASF au început să escaladeze.

Răducu Petrescu avea în instituție reputația unui jurist excesiv de prudent, uneori chiar temător, dar intransigent în privința opiniilor sale juridice.  Unii dintre șefii din instituție l-au acuzat chiar că a îngreunat luarea unor decizii importante sau că a determinat pierderea unor procese prin prudența sa excesivă.

Despre procesele pierdute de ASF, dintre care se remarcă cel prin care City Insurance, lider al pieței de asigurări cu 3 milioane de clienți, a obținut suspendarea unor decizii esențiale pentru redresarea capacității sale de a achita ratele, ECONOMICA.NET a scris în exclusivitate acum exact o lună.

Aici detalii despre unele decizii controversate ale juridicului din ASF, aprobate până la urmă de Consiliu, însă nu fără discuții aprinse.


Ulterior publicării  textului de mai sus, ASF a început să facă publice procesele câștigate. Despre trei dintre acestea, foarte importante pentru piața asigurărilor și pentru cei 6 milioane de șoferi cu RCA în România, ECONOMICA.NET a scris pe larg AICI.


Petrescu va înceta să mai conducă Direcția Juridică din decembrie, însă nu pleacă din ASF. În fapt, el va avea în continuare un rol  important, ca responsabil în Direcția Juridică și mână dreaptă a Cristinei Zgonea, șeful Serviciului Reglementare și fota  soție a fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. De altfel, spun sursele noastre, relația dintre Petrescu și Zgonea a fost mereu una foarte bună.  În locul lui Petrescu ar urma să vină, interimar, Marilena Mușat, șef serviciu în Direcția Juridică.

Sursele ECONOMICA.NET mai spun că retragerea lui Petrescu, altfel voluntara, este doar una dintre schimbările care urmează să aibă loc în ASF, la toate nivelele. Despre astfel de posibile schimbări, ECONOMICA.NET scria încă din vară. 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO