EXCLUSIV Schimbări majore la asigurarea casei. Milioane de români, expuși total la cutremur. Legea care îi poate proteja zace în Senat

Un proiect de lege gândit de responsabilii din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), împreună cu jucători din piața asigurărilor și pus pe hârtie la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) zace în comisiile din Senat, nebăgat în seamă de parlamentari. De această inițiativă legislativă, care aduce modificări fără precedent la legea asigurării obligatorii a locuințelor, ar putea depinde viitorul a cel puțin șapte milioane de români, care locuiesc astăzi în case neasigurate. În calcul a fost luată inclusiv eliminarea amenzii de până la 500 de lei pentru cei care nu sunt asigurați.
Şerban Buşcu - lun, 17 feb. 2020, 19:34
EXCLUSIV Schimbări majore la asigurarea casei. Milioane de români, expuși total la cutremur. Legea care îi poate proteja zace în Senat

Circa 7 milioane de locuințe din cele 8,8 milioane câte există în România, conform celor mai recente date disponibile, nu au asigurare. Și când vorbim despre România, vorbim despre una dintre cele mai expuse țări Europene la riscul de cutremur, iar evenimentele din 1977, 1940 și multe altele anterioare au menirea să ne amintească periodic ce înseamnă un seism major.

” În momentul de faţă, deşi este o lege obligatorie, în România există peste 7 milioane de locuinţe încă neasigurate împotriva dezastrelor naturale. Aşa cum ştim toţi, România este o ţară expusă acestor evenimente, deci, să avem mai puţin de o locuinţă din 5 asigurate, este o problemă strategică. Şi mai mult, există zone unde nici măcar o locuinţă din 10 nu este asigurată. Într-o ţară în care oricând se poate întâmpla un eveniment catastrofal, cred că ar trebui să fim mai conştienţi. Este o dezamăgire pentru mine că în măsura în care s-au întâmplat destule în preajma României, autorităţile au contemplat la aceste evenimente foarte liniştite şi nu am văzut nici măcar o dezbatere sau o opinie cu privire la aceste lucruri. Mă refer aici la cutremurul din Albania, cutremurul din Turcia”, a declarat, la o conferință de presă organizată de Institutul de Studii Financiare(ISF), Nicoleta Radu, directorul PAID, compania care emite polițele obligatorii de asigurare a locuinței.

De ani de zile, numărul locuințelor asigurate prin polița PAD se învârte în jurul a 1,7 milioane. Prețurile asigurării sunt fixe( 10 euro pentru casele de chirpici și 20 de euro pentru cele din materiale moderne), la fel ca despăgubirile maxime (10.000 de euro și, respectiv, 20.000 de euro). PAID acoperă strict daunele provocate de cutremur, inundații și alunecări de teren.

În încercarea de  îmbunătăți gradul de cuprindere în asigurare și de îl readuce de la sub 20%, cât este în prezent, la măcar 40% cât era în urmă cu zece ani, oamenii de la PAID împreună cu ASF au gândit un proiect de lege care modifică actualul statul al PAID și o transformă practic în ceea ce, formal, este deja, adică o companie de asigurare. Astăzi, deși este supravegheată de ASF ca orice altă companie de asigurare, conform Solvency II, PAID are mâinile legate, singura sa atribuție fiind, în practică negocierea contractelor de reasigurare a portofoliului.

Noua organizare a PAID, alături de legea aflată în Senat, ar trebui să schimbe situația. ” Legea este acum la comisiile din Senat. Ne-am gândit la toate și ne propunem prin acest act normativ să creștem gradul de cuprindere în asigurare. Acest lucru se poate face inclusiv prin schimbarea statutului PAID, adică prin transformarea societății într-o companie de asigurări în toată regula, care să își poată dezvolta canale diversificate de vânzări, care poate modifica tarifele, atunci când este cazul. În orice caz, suntem hotărâți să promovăm pe toate căile necesitatea acestor modificări și să avem o lege nouă, sperăm până la finalul acestui an”, a explicat, pentru ECONOMICA.NET, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF responsabil de piața asigurărilor.

 

Cele mai importante modificări propuse de noua lege: prețuri variabile, riscuri mai multe luate în asigurare, liberalizarea acționariatului, discuții pe eliminarea amenzilor

Economica a discutat cu cei implicați în realizarea proiectului de lege și a aflat care sunt principalele modificări propuse. Le expunem mai jos, cu explicațiile de rigoare:

 

– Prețul asigurării obligatorii a locuinței, emisă de PAID, va putea fi revizuit anual, de către ASF. În prezent, prețul asigurării este, așa cum arătam mai sus, unul fix. Așa cum ne-a explicat și vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, tarifele nu mai pot reflecta realitatea din România, având în vedere că au fost fundamentate pe date anterioare lui 2004, adică vechi de cel puțin 16 ani. Tarifele vor fi stabilite de ASF pe baze actuariale, în funcție de riscurile asumate și de cele viitoare,  la fel ca la orice societate de asigurări.

– Prețul PAD va fi stabilit în lei, nu în euro, cum este în prezent.

– Riscurilor de cutremur, inundație și alunecări de teren li se va adăuga și riscul de furtună. Atenție, însă, nu orice daună provocată de furtuni va fi acoperită! PAID a cerut să se ia în considerare doar furtunile care constituie „eveniment catastrofal”. În caz contrar, impactul asupra frecvenței și severității daunei ar fi putut influența semnificativ prețul contractului de reasigurare și, în final, prețul PAD. 

– Se diversifică substanțial canalele de promovare și vânzare a PAD. În primul rând distribuția se va putea face și prin brokeri și se ia în calcul inclusiv eliminarea sau creșterea pragului de 10% pentru comisionul plătit pentru intermediere și vânzare. În paralel, PAID a început să își dezvolte propriul canal de vânzare, exclusiv în zona online. Se ia în calcul și oferirea posibilității ca angajații Primăriilor să poată vinde asigurarae obligatorie a locuinței.

– Pentru a stimula o viitoare dezvoltare a PAID, legea propune ca acționari ai companiei să poată deveni și alți jucători în afara companiilor de asigurări care vând și asigurări de locuințe. De exemplu, fondurile de investiții, băncile sau brokerii ar putea fi o variantă. În prezent, acționariatul PAID are o problemă, întrucât unele companii au ajuns deja la pragul maxim de deținere stabilit prin lege, sau aproape de acest nivel, în timp ce acțiunile falimentarelor Astra Asigurări și Carpatica Asig sunt greu de valorificat. Deschiderea acționariatului ar putea rezolva această problemă care devine crucială, în perspectiva unei viitoare dezvoltări a PAID ce va trebui acoperită prin majorări de capital. Lichidatorul Astra Asigurări, KPMG, a demarat deja discuțiile pentru vânzarea pachetului de 15% din acțiuni, dar are dificultăți în a găsi un cumpărător. În afară de Astra, la PAID mai sunt acționari Groupama România și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei. Și lichidatorul Carpatica Asig, CITR Group, a făcut primele demersuri pentru vânzarea pachetului.

 – Crește, de asemenea, și pragul de deținere impus de lege, la 25% pentru companii și 30% pentru grupuri. Astfel, nu doar că actualii acționari care au atins deja 15%(maximul legal) vor putea cumpăra, dar se permite și accesul mai facil și mai consistent al altor acționari. De pe piața locală ar fi interesate Allianz Țiriac și Omniasig( care, dacă ar cumpăra prin interemediul grupului din care face parte, adică VIG, ar putea deține și 30% din titluri).

– Eliminarea amenzii de maximum 500 de lei care, conform legii, poate fi aplicată celor care nu dețin o asigurare PAD. Această măsură, cuprinsă în proiectul de lege aflat la Senat, ar putea fi însă eliminată, după cum a arătat, pentru ECONOMICA.NET, vicepreședintele ASF, Cristian Roșu. Până acum nu s-au aplicat amenzi, având în vedere că măsura ar trebui luată de primari, care nu niciun motiv să își reducă șansele electorale. Totuși, deși au arătat în calr că nu sunt susținătorii au amenzilor ci mai degrabă ai educării populației în ceea ce privește necesitatea unei asigurări, specialiștii PAID au apreciat că eliminarea totală a sancțiunii ar putea afecta vânzările. În acest context, ASF ia în calcul să renunțe la această modificare.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...