Execuţia bugetului general consolidat – excedent de 0,06% din PIB după nouă luni

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 0,06% din Produsul intern brut (PIB), la 30 septembrie 2014, ceea ce indică o situaţie favorabilă din perspectiva încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014, de 2,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 17:43
Execuţia bugetului general consolidat - excedent de 0,06% din PIB după nouă luni

„Rezultatul înregistrat indică o situaţie favorabilă din perspectiva încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014, de 2,2% din PIB, fiind influenţat de încasarea veniturilor din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră emise de Ministerul Economiei, în suma de 452 milioane lei precum şi tranşa a doua din impozitul pe construcţii în sumă de 693,7 milioane lei”, se arată în comunicatul MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 155,4 miliarde lei, reprezentând 23,5% din PIB, au fost cu 5,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: contribuţiile de asigurări sociale (+2,67 miliarde lei), accize (+1,768 miliarde lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,717 miliarde lei), impozitul pe profit (+1,062 miliarde lei), TVA (+290 milioane lei).

Potrivit MFP, veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 44%, ca urmare a încasării în anul precedent a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în suma de două miliarde de lei.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 4,7%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 3,3% şi venituri nefiscale cu 1,3%.

MFP precizează că sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,8% din PIB, dar sunt cu 9,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 155 miliarde lei, s-au redus atât în termeni nominali, cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 lei de la 1 iulie 2014, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Faţă de anul precedent, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 0,9% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark, precum şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 1,5%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de
16,5 miliarde lei, respectiv de 2,5% din PIB, faţă de 19,4 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

„Menţionăm că în perioada raportată din anul 2013 s-au plătit arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei. Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele 9 luni ale anului 2014 sunt la un nivel apropiat de cel realizat în perioada similară a anului trecut”, se mai arată în comunicatul citat.

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene. România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
Un număr de 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 35.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Agenţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură ...
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România se află pe locul 66 în lume și pe locul al patrulea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin ...
Spania va acorda până în 2023 subvenții de 800 de milioane de euro pentru cumpărarea de autovehicule electrice
Spania va acorda până în 2023 subvenții de 800 de milioane de euro pentru cumpărarea de autovehicule electrice
Sâmbătă va intra în vigoare în Spania subvenţia pentru achiziţionarea de vehicule electrice, a anunţat Ministerul ...