Deficit bugetar record, după opt luni: s-a adâncit brusc la 2,13% din PIB

Deficitul bugetar al României s-a adâncit brusc în august. După ce în iulie scăzuse uşor la 1,94% din PIB, cu şanse mari să atingă ţinta de 3% la sfârşit de an, aşa cum România s-a angajat în Tratatul de aderare la UE, în august indicatorul s-a deteriorat rapid până la 2,13% din PIB.  
Economica.net - joi, 03 oct. 2019, 12:40
Deficit bugetar record, după opt luni: s-a adâncit brusc la 2,13% din PIB

Astfel, execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat pe primele opt luni ale anului 2019 cu un deficit de 21,9 miliarde de lei, respectiv 2,1% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 204,1 miliarde lei, reprezentând 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,9% mai mari, respectiv o creștere cu 21,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,8%, respectiv o creștere cu 10,1 miliarde lei), impozit pe profit (+14,3%, respectiv o creștere cu 1,5 miliarde lei), TVA (+11,6%, respectiv o creștere de 4,3 miliarde lei ), accize (+8,9%, respectiv o creștere de 1,6 miliarde lei), venituri nefiscale (+5,7%, respectiv o creștere cu 1,01 miliarde lei).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,6% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 41,3 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 15,4% respectiv o creștere cu 0,6 miliarde lei.

Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 99,2% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 9,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 226,1 miliarde lei, cu 14.8% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,9% mai mari față de cele realizate în primele opt luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% față de primele opt luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 12,6%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 10,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,0 miliarde lei, cu 6,2 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...