Execuţia bugetului Primăriei Capitalei la jumătatea anului: Bucureştiul e pe excedent. Cheltuieli imense cu subvenţii pentru căldură şi transport

La jumătatea anului, execuţia bugetului Primăriei Capitalei arăta un excedent de jumătate de miliard de lei. Cheltuielile din prima jumătate a anului s-au dus, în majoritate covârşitoare, în subvenţionarea căldurii bucureştenilor şi în subvenţionarea transportului în comun. Din execuţie reiese că spaţiile verzi au costat mai mult decât străzile, poliţia locală mai mult decât iluminatul public.
Ionut Tudorica - lun, 23 sept. 2019, 18:42
Execuţia bugetului Primăriei Capitalei la jumătatea anului: Bucureştiul e pe excedent. Cheltuieli imense cu subvenţii pentru căldură şi transport

Peste jumătate de miliard de lei a cheltuit Primăria Capitalei în prima jumătate de an numai pe subvenţionarea căldurii, de departe cea mai mare cheltuială din bugetul oraşului. 

Execuţia bugetară arată că 460 de milioane de lei din subvenţia la căldură s-a făcut din credite interne, iar 194 de milioane de lei au provenit din bugetul propriu al primăriei.

Pe al doilea loc între cheltuieli e subvenţionarea transportului în comun, care a costat în jumătate de an 320 de milioane de lei.

Categoriile de cheltuieli au în continuare denumiri vagi. Următoarea cheltuială, după cifra alocată, este dezvoltarea sistemului de locuinţe, pentru care s-au cheltuit în prima jumătate a anului 168 de milioane de lei.

Spectacolele vin pe locul al patrulea, cu 130 milioane de lei reprezentând cheltuiala cu instituţiile de spectacole şi concerte, plus “servicii culturale”.

O surpriză apare pe locul al cincilea în topul cheltuielilor PMB. 108 milioane de lei au fost cheltuieli cu dobânzile la datoria internă directă.

Urmează ca mărime cheltuiala Primăriei cu angajaţii proprii. 75,25 milioane de lei au fost cheltuiţi pe salarii, sporuri, drepturi şi vouchere de vacanţă (autorităţi executive).

O sumă comparabilă, 74 de milioane de lei a fost cheltuită pe echipamente şi mijloace de transport în comun.

Spaţiile verzi au costat mai mult decât străzile

60 de milioane de lei s-au dus pe întreţinerea spaţiilor verzi. Mai mult decât pe construcţiile de străzi, pe care s-a consumat din buget doar 51 de milioane de lei.

Bugetul Capitalei e grevat în parte şi de erorile administraţiei. 41 de milioane de lei s-au dus pe despăgubiri civile.

40 de milioane de lei s-au cheltuit pe canalizare şi tratare ape reziduale. Din care 17 milioane sunt finanţare externă nerambursabilă, iar 5,6 rambursare de credite externe.

Poliţia locală a costat mai mult decât iluminatul public 

35 de milioane de lei a costat poliţia locală de la PMB. Mai mult decât iluminatul public, care a costat numai 29 de milioane de lei. Cât iluminatul public au costat cluburile sportive ale Primăriei.

S-au mai investit 15 milioane de lei în construcţii de alimentare cu apă. Iar ultima sumă mai importantă din buget, de peste 10 milioane de lei, a fost contribuţia la salarizarea personalului neclerical din biserici, unde s-au dus 14,5 milioane de lei. 

Bugetul total executat al Primăriei Capitalei a fost de 2,5 miliarde, din care circa 1,8 sunt de la bugetul de stat. La jumătatea anului, PMB avea excedent de aproape 500 de milioane de lei.

Principalele cheltuieli ale Primăriei Municipiului Bucureşti în prima jumătate a anului:

460 milioane lei – subvenţia la căldură (din credite interne).

320 milioane lei – subvenţia pentru transportul în comun.

194,1 milioane lei – subvenţia la căldură (din bugetul propriu).

168 milioane lei – dezvoltarea sistemului de locuinte.

110 milioane e lei – cheltuiala cu instituţiile de spectacole şi concerte. plus 19 milioane pentru „servicii culturale”.

108 milioane de lei – cheltuieli cu dobânzile la datoria internă directă.

75,25 milioane lei – salarii, sporuri, drepturi şi vouchere de vacanţă – autorităţi executive.

74,3 milioane lei – cheltuieli cu echipamente şi mijloace de transport în comun.

60 milioane lei – întreţinere spaţii verzi.

51 milioane lei – construcţii de străzi.

40,7 milioane lei – despăgubiri civile.

40,1 milioane lei – canalizare şi tratare ape reziduale. Din care 17 milioane sunt finanţare externă nerambursabilă, iar 5,6 rambursare de credite externe.

35 milioane lei – poliţia locală.

29 milioane lei – iluminat public.

28,3 milioane lei – Sport. 

15 milioane lei – construcţii alimentare cu apa.

14,5 milioane lei – contributii la salarizarea personalului neclerical.

Te-ar mai putea interesa și
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
A șasea generație de sisteme radar pentru automobile dezvoltată de Continental, inclusiv în România, include conceptul „Surround” care permite o acoperire de 360 de grade pe o rază de 200......
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Cele mai mari progrese la autostrăzi au fost înregistrate pe șantierele constructorilor Strabag, UMB și Tirrena Scavi ...
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Toplofikatsiya Sofia, compania de utilități a capitalei Bulgariei, deținută 100% de administrația locală, a anunțat ...
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit, duminică, 6 milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ...