Execuţia bugetului Primăriei Capitalei la jumătatea anului: Bucureştiul e pe excedent. Cheltuieli imense cu subvenţii pentru căldură şi transport

La jumătatea anului, execuţia bugetului Primăriei Capitalei arăta un excedent de jumătate de miliard de lei. Cheltuielile din prima jumătate a anului s-au dus, în majoritate covârşitoare, în subvenţionarea căldurii bucureştenilor şi în subvenţionarea transportului în comun. Din execuţie reiese că spaţiile verzi au costat mai mult decât străzile, poliţia locală mai mult decât iluminatul public.
Ionut Tudorica - lun, 23 sept. 2019, 18:42
Execuţia bugetului Primăriei Capitalei la jumătatea anului: Bucureştiul e pe excedent. Cheltuieli imense cu subvenţii pentru căldură şi transport

Peste jumătate de miliard de lei a cheltuit Primăria Capitalei în prima jumătate de an numai pe subvenţionarea căldurii, de departe cea mai mare cheltuială din bugetul oraşului. 

Execuţia bugetară arată că 460 de milioane de lei din subvenţia la căldură s-a făcut din credite interne, iar 194 de milioane de lei au provenit din bugetul propriu al primăriei.

Pe al doilea loc între cheltuieli e subvenţionarea transportului în comun, care a costat în jumătate de an 320 de milioane de lei.

Categoriile de cheltuieli au în continuare denumiri vagi. Următoarea cheltuială, după cifra alocată, este dezvoltarea sistemului de locuinţe, pentru care s-au cheltuit în prima jumătate a anului 168 de milioane de lei.

Spectacolele vin pe locul al patrulea, cu 130 milioane de lei reprezentând cheltuiala cu instituţiile de spectacole şi concerte, plus “servicii culturale”.

O surpriză apare pe locul al cincilea în topul cheltuielilor PMB. 108 milioane de lei au fost cheltuieli cu dobânzile la datoria internă directă.

Urmează ca mărime cheltuiala Primăriei cu angajaţii proprii. 75,25 milioane de lei au fost cheltuiţi pe salarii, sporuri, drepturi şi vouchere de vacanţă (autorităţi executive).

O sumă comparabilă, 74 de milioane de lei a fost cheltuită pe echipamente şi mijloace de transport în comun.

Spaţiile verzi au costat mai mult decât străzile

60 de milioane de lei s-au dus pe întreţinerea spaţiilor verzi. Mai mult decât pe construcţiile de străzi, pe care s-a consumat din buget doar 51 de milioane de lei.

Bugetul Capitalei e grevat în parte şi de erorile administraţiei. 41 de milioane de lei s-au dus pe despăgubiri civile.

40 de milioane de lei s-au cheltuit pe canalizare şi tratare ape reziduale. Din care 17 milioane sunt finanţare externă nerambursabilă, iar 5,6 rambursare de credite externe.

Poliţia locală a costat mai mult decât iluminatul public 

35 de milioane de lei a costat poliţia locală de la PMB. Mai mult decât iluminatul public, care a costat numai 29 de milioane de lei. Cât iluminatul public au costat cluburile sportive ale Primăriei.

S-au mai investit 15 milioane de lei în construcţii de alimentare cu apă. Iar ultima sumă mai importantă din buget, de peste 10 milioane de lei, a fost contribuţia la salarizarea personalului neclerical din biserici, unde s-au dus 14,5 milioane de lei. 

Bugetul total executat al Primăriei Capitalei a fost de 2,5 miliarde, din care circa 1,8 sunt de la bugetul de stat. La jumătatea anului, PMB avea excedent de aproape 500 de milioane de lei.

Principalele cheltuieli ale Primăriei Municipiului Bucureşti în prima jumătate a anului:

460 milioane lei – subvenţia la căldură (din credite interne).

320 milioane lei – subvenţia pentru transportul în comun.

194,1 milioane lei – subvenţia la căldură (din bugetul propriu).

168 milioane lei – dezvoltarea sistemului de locuinte.

110 milioane e lei – cheltuiala cu instituţiile de spectacole şi concerte. plus 19 milioane pentru „servicii culturale”.

108 milioane de lei – cheltuieli cu dobânzile la datoria internă directă.

75,25 milioane lei – salarii, sporuri, drepturi şi vouchere de vacanţă – autorităţi executive.

74,3 milioane lei – cheltuieli cu echipamente şi mijloace de transport în comun.

60 milioane lei – întreţinere spaţii verzi.

51 milioane lei – construcţii de străzi.

40,7 milioane lei – despăgubiri civile.

40,1 milioane lei – canalizare şi tratare ape reziduale. Din care 17 milioane sunt finanţare externă nerambursabilă, iar 5,6 rambursare de credite externe.

35 milioane lei – poliţia locală.

29 milioane lei – iluminat public.

28,3 milioane lei – Sport. 

15 milioane lei – construcţii alimentare cu apa.

14,5 milioane lei – contributii la salarizarea personalului neclerical.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raport Covid-19: 10.141 de cazuri noi din peste 34.000 de teste. Rata de pozitivare e aproape de 30%
Raport Covid-19: 10.141 de cazuri noi din peste 34.000 de teste. Rata de pozitivare e aproape de 30%
Un număr de 10.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, va prezenta în premieră ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti, de 16,42 cazuri la mia de locuitori, potrivit ...