Exerciţiile militare ale NATO şi Rusiei cresc riscul unui conflict

Amploarea şi numărul exerciţiilor militare întreprinse în ultimul timp atât de NATO, cât şi de Rusia alimentează climatul actual de tensiuni şi cresc riscul unui conflict pe continentul european, în contextul deteriorării relaţiilor între Moscova şi Occident după anexarea Crimeii în 2014, avertizează European Leadership Network (ELN), un think-tank dedicat problemelor de politică europeană, apărare şi securitate, într-un raport dat publicităţii la Londra, transmit agenţiile DPA şi MIA.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 13:55
Exerciţiile militare ale NATO şi Rusiei cresc riscul unui conflict

În urma analizării exerciţiilor recente efectuate de cele două părţi, European Leadership Network concluzionează că ‘Rusia se pregăteşte pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregăteşte pentru o posibilă confruntare cu Rusia’.

ELN a examinat exerciţiile desfăşurate de NATO în luna iunie, sub denumirea ‘Scutul Aliat’, axate pe Polonia şi statele baltice, şi la care au participat 15.000 de militari din 19 ţări membre şi trei partenere, şi manevrele neanunţate efectuate de Rusia în martie, cu implicarea a 80.000 de oameni. Concluzia raportului a fost că ambele părţi ‘se gândesc la capabilităţile celeilalte părţi şi, cel mai probabil, la planuri de război’.

Acelaşi studiu afirmă că exerciţiile au arătat ce consideră fiecare parte drept punctele proprii cele mai vulnerabile: pentru NATO, acestea sunt Polonia şi statele baltice, în timp ce pentru Rusia punctele de preocupare sunt mai numeroase, incluzând Arctica, Crimeea şi zonele de graniţă cu ţările NATO Estonia şi Letonia.

‘Profilul schimbat al exerciţiilor este o realitate şi joacă un rol în menţinerea actualului climat de tensiuni în Europa’, susţine documentul menţionat.

Conform studiului, NATO pregăteşte 270 de exerciţii în acest an, în timp ce Rusia a anunţat 4.000 de manevre la toate nivelele.

Aceste ‘jocuri de război’ contribuie la un climat de ‘neîncredere’, pot alimenta incertitudinea şi creşte riscul unor confruntări militare periculoase, susţine Ian Kearns, directorul ELN şi unul dintre autori raportului.

ELN a formulat şi o serie de recomandări în scopul detensionării situaţiei, printre care cea adresată guvernelor de a examina necesitatea unei mai mari reţineri în ce priveşte dimensiunile şi scenariile manevrelor viitoare. ‘Istoria este plină de exemple de lideri care cred că pot ţine evenimentele sub control, dar evenimentele au prostul obicei de a-şi urma cursul propriu’, a subliniat Ian Kearns.

Reacţionând la publicarea raportului, NATO a respins concluziile acestuia, subliniind că Alianţa acţionează în scop exclusiv defensiv.

‘Exerciţiile militare ale NATO nu fac, aşa cum sugerează rapoartele, mai probabil un război în Europa’, a afirmat purtătoarea de cuvânt Carmen Romero, într-un comunicat.

‘Acestea sunt destinate să aibă efectul exact opus: acela de a întări securitatea şi stabilitatea în Europa, ca răspuns la agresiunea în creştere a Rusiei’, a subliniat reprezentanta Alianţei.

Potrivit lui Carmen Romero, dimensiunile şi obiectivele exerciţiile desfăşurate de Rusia le ‘depăşesc cu mult’ pe cele ale NATO şi ‘sporesc tensiunile în regiune’.

Printre altele, raportul recomandă atât NATO, cât şi Rusiei să îşi comunice reciproc mai bine informaţii despre manevrele pe care le desfăşoară şi să examineze atât beneficiile, cât şi pericolele intensificării acţiunilor în zonele de frontieră.

NATO menţine deschise canalele de comunicare cu Rusia şi este transparentă în ce priveşte exerciţiile sale militare, însă Moscova nu procedează în acelaşi mod, a reacţionat Carmen Romero.

Următorul exerciţiu al NATO – cel mai amplu din ultimul deceniu – va avea loc între 3 octombrie şi 6 noiembrie în Spania, Italia şi Portugalia. Rusia şi alte state nemembre ale Alianţei vor fi invitate să trimită observatori, a mai indicat purtătoarea de cuvânt a NATO.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...