1EUR = 4.7800 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Eximbank aşteaptă până pe 10 decembrie decizia de autorizare de la BNR pentru fuziunea cu Banca Românească

Până la 10 decembrie 2019, BNR va trimite decizia de autorizare privind fuziunea Băncii Româneşti cu Eximbank, potrivit unor surse din piaţa bancară. Aceeaşi autorizare este aşteptată şi de la Consiliul Concurenţei. Preţul tranzacţiei este mai mic decât cel vehiculat iniţial: sursele noastre spun că acesta nu depăşeşte 50 de milioane de euro.

Prin Hotărâre de Guvern, obiectul de activitate al Eximbank a fost extins pentru ca banca de stată să poată prelua toate operaţiunile derulate de Banca Românească. Cum HG a fost aprobată, banca de stat mai aşteaptă doar decizia de autorizare a fuziunii de la cele două instituţii implicate: BNR şi Consiliul Concurenţei. Surse din mediul bancar susţin că pînă pe 10 decembrie decizia BNR va apărea, iar din acel moment banca va avea la dispoziţie un an de zile pentru a perfecta fuziunea.

Preţul tranzacţiei este unul mult mai mic decât s-a vehiculat pînă în prezent, conform unor surse apropiate tranzacției: valoarea pe care statul o plăteşte pentru achiziţia Băncii Româneşti nu depășește 50 de milioane de euro, excluzând linia de credit pe care Banca Românească o avea de plătit către National Bank of Greece.

Viitoarea bancă va putea desfăşura activităţi de retail, operaţiuni specifice băncilor comerciale, dar şi operaţiuni în contul statului, aşa cum desfăşura pe vremuri Banca Română de Comerţ Exterior. După fuziune, Eximbank va fi condusă de un consiliu de administrație numit de Adunarea Generala a Acționarilor, format din 7 membri, din care 4 administratori neexecutivi si 3 administratori executivi, respectiv președintele executiv al băncii și doi vicepreședinți executivi.

Aceleaşi surse spun că de direcţia retail se va ocupa Oana Ilie, director în Eximbank, venită anul acesta din OTP Bank. Înainte a lucrat şi la BCR. O decizie oficială în acest sens nu există încă. De asemenea, reprezentanţii din Ministerul Finanţelor prezenţi în Consiliile de Administraţie ale Eximbank şi EximAsig vor fi la rândul lor schimbaţi.

Potrivit hotărârii de guvern, președintele consiliului de administrație este desemnat de către Adunarea Generală ordinară a Acționarilor dintre membrii neexecutivi independenți. Consiliul de administrație poate să delege o parte dintre atribuțiile sale Comitetului de direcție, format din președintele executiv și din până la 4 vicepreședinți executivi.

EximBank a anunțat în iunie că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achizitie a 99,28% din Banca Românească. Ca urmare a finalizării acestei tranzacții, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO