Eximbank cumpăra Banca Românească prin credit sindicalizat de 2 miliarde de lei intermediat de JP Morgan – surse

Săptămâna trecută, Eximbank a semnat achiziția Băncii Româneşti (BROM). Nu atât preţul tranzacţiei este interesant, ci faptul că banca de stat trebuie să achite linia de credit a BROM către NBG până la 31 decembrie, din bani proprii, nu din bani de la stat. Conform unor surse apropiate tranzacţiei, Eximbank va apela la un credit sindicalizat de circa 2 miliarde de lei, care va fi intermediat de către consultantul JP Morgan. Conform altor surse politice, lider de grup la sindicalizare s-ar putea să fie Banca Internaţională de Investiţii.
Gabriela Ţinteanu - lun, 24 iun. 2019, 08:15
Eximbank cumpăra Banca Românească prin credit sindicalizat de 2 miliarde de lei intermediat de JP Morgan - surse

Conform unui comunicat de presă, EximBank și National Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. Semnarea acestui acord implică însă anumite modificări în structura Eximbank. Pentru finalizarea achiziţiei însă, banca de stat va trebui să ramburseze creditul acordat de banca mamă Băncii Româneşti pentru desfărşurarea activităţii.

Deoarece Eximbank nu are voie să ceară bani de la acţionarul majoritar, în acest caz, statul, banca va trebuie să se împrumute pentru a plăti achiziţia, lucru despre care ECONOMICA.NET a scris aici. Cele două variante existente erau emisiunea de obligaţiuni pe piaţa de la Londra sau contractarea unui credit sindicalizat. La sfârşitul săptămânii trecute, varianta agreată de toate părţile implicate era cea a unui credit sindicalizat intermediat de J.P.Morgan. Conform acestor surse, semnarea creditului sindicalizat va fi pe o valoare de circa 2 miliarde de lei, iar banii vor fi înapoiaţi de partea română către Banca Naţională a Grecieri (NBG) până pe data de 31 decembrie 2019.

J.P. Morgan Securities Plc a acționat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacției Eximbank Banca Românească. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce firma britanică de avocatură Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internațional, iar avocații de la Bulboacă & Asociații SCA au asigurat asistența juridică pe plan local.

Surse din mediul politic spun că, leader de grup în cadrul unui credit sindicalizat va fi probabil Banca Internaţională de Investiţii. IIB este condusă dualist de un board, format din şase membri, şi un Consiliu, format din nouă membri. În Consiliu, reprezentantul României este secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy.

Banca Internaţională de Investiţii este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România are o cotă de 5,86% din capitalul IIB, ceilalţi membri fiind Rusia (47,63%), Bulgaria (13,4%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,64%), Slovacia (6,82%), Cuba (1,7%), Vietnam (1,17%) şi Mongolia (1,08%).

În ultimii ani, International Investment Bank a atras, prin trei oferte de obligaţiuni lansate în ţara noastră, în total, 215 milioane de euro, şi a acordat finanţări de 100 de milioane de euro aici. IIB a cumpărat şi 4% din titlurile vândute investitorilor de compania de telecomunicații Cable Communications Systems NV, firma mamă a RCS & RDS, în cadrul emisiunii de obligaţiuni din 2016. Titlurile deţinute de IIB au costat 14,5 milioane de euro.

Ca români, în această bancă lucrează deja de un an Ştefan Nanu în cadrul departamentului de trezorerie ca director al direcţiei de finanţări a activităţii băncii şi finanţări structural şi de mai mulţi ani şi Alexandru Florescu, ca vicepreşedinte al băncii. Ambii au dobândit respectivele funcţii prin concurs şi nu reprezintă ţara din care provin.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...