EximBank devine bancă universală cu servicii pentru persoane fizice după ce va prelua Banca Românească. Concurenţa analizează tranzacţia

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune ca Eximbank (bancă ce este controlată de statul român) să devină o bancă universală, cu servicii de retail, pentru persoane fizice. Finanţele au publicat un proiect de Ordonanță de urgență în acest sens. Lipsa de finanţare este principala motivaţie pe care o dau Finanţele pentru achiziţia Băncii Româneşti. EximBank a anunţat în luna iunie că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.
Economica.net - mar, 03 sept. 2019, 10:38
EximBank devine bancă universală cu servicii pentru persoane fizice după ce va prelua Banca Românească. Concurenţa analizează tranzacţia

În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.

Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România.

Finalizarea tranzacţiei aşteaptă îndeplinirea tuturor cerinţelor de reglementare aplicabile.

EximBank trebuie să-şi diversifice activitatea prin intrarea în zona de retail prin fuziuni şi achiziţii pentru că există premise ca, în viitor, activitatea instituţiei financiare să înregistreze o dinamică sub nivelul său potențial și să aibă un impact negativ în economie, dacă se va concentra în continuare pe strategia de creștere exclusiv pe segmentul corporate, considerând in special lipsa accesului la finanțarea stabila oferita de depozitele populației”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG al Ministerului de Finanţe.

De altfel, întreaga notă de fundamentare vorbeşte despre lipsa de finanţare a unor proiecte cu garanţia statului şi că ar putea realiza acest lucru prin activitatea de retail, inclusiv atragerea de depozite de la populaţie. Eximbank are la dispoziţie chiar prin statutul actual posibilitatea de a emite obligaţiuni sau de a ieşi pe pieţele de capital.

O altă modificare se referă doar la modificarea structurii de conducere a viitoarei bănci.

Iată nota de fundamentare pentru proiectul de OUG:

În conformitate cu cadrul legal de organizare și funcționare, EximBank este o instituție de credit specializată, al cărei rol este de a susține dezvoltarea economiei naționale prin două canale distincte, respectiv cel de bancă comercială ce oferă produse specifice clientelei non-retail, și cel de mandatar al Statului, oferind agenților economici produse și servicii specifice de garantare, finanțare și asigurare, aprobate de Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări.

În prezent, EximBank nu deservește segmentul retail, care a cunoscut o dinamică semnificativă în ultimii ani, există premise ca, în viitor, activitatea EximBank să înregistreze o dinamică sub nivelul său potențial și să aibă un impact negativ în economie, dacă se va concentra în continuare pe strategia de creștere exclusiv pe segmentul corporate, considerând in special lipsa accesului la finanțarea stabila oferita de depozitele populației.

În acest context, apare necesitatea ca EximBank sa își diversifice activitatea bancara prin intrarea în zona de retail prin fuziuni si achiziții, ceea ce va crește capacitatea de generare de venituri și va conduce la diversificarea bazei de finanțare prin depozitele atrase de la populație, contribuind astfel la îmbunătățirea eficienței pe partea de costuri și la stabilitatea și disponibilitatea resurselor de finanțare.
Caracterul de urgență al modificării Legii 96/2000 referitor la cadrul de administrare derivă din necesitatea creării cadrului legal aplicabil la momentul intrării EximBank pe piața de retail banking prin fuziunea cu alte instituții de credit, oportunitate ce conferă avantaje strategice substanțiale, atât din perspectiva diversificării surselor de finanțare ale EximBank cât și din perspectiva creșterii accesului populației la produse financiar bancare specializate.

Având în vedere valabilitatea limitată în timp a posibilității EximBank de a aborda activitatea de retail prin fuziune, strategia de integrare a clientilor persoane fizice nu se poate realiza fără amendarea în mod corespunzător a prevederilor Legii 96/2000. Neadoptarea de urgenta a acestui proiect de act normativ conduce pe cale de consecință fie la întârzierea nejustificată din punct de vedere economic al tranzacției, fie chiar la pierderea acestei oportunități de afaceri.

2. În temeiul art.10 din Legea nr.96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A, republicată, destinația legală a fondurilor constituite și virate de Ministerul Finanțelor Publice la EximBank pentru desfășurarea operațiunilor în numele şi în contul statului constă în acordarea de credite, garanții și asigurări pentru susținerea proiectelor derulate în domeniile specifice de interes naţional stabilite prin Lege.
Art. 10 „În scopul asigurării resurselor financiare necesare desfăşurării operaţiunilor în numele şi în contul statului, EXIMBANK – S.A. beneficiază de constituirea la dispoziţia sa a următoarelor fonduri:
a) fondul pentru garanţii de export, pentru garantarea creditelor pentru bunuri şi servicii destinate exportului, a creditelor cumpărător şi a investiţiilor româneşti în străinătate, precum şi a activităţilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilităţilor de interes public, dezvoltare regională, susţinere a activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător, ocupare şi formare a personalului, susţinere şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a tranzacţiilor internaţionale;
b) fondul pentru asigurarea şi reasigurarea creditelor de export, a garanţiilor de export, a operaţiunilor de export în leasing şi a investiţiilor româneşti în străinătate, precum şi a activităţilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilităţilor de interes public, dezvoltare regională, susţinere a activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător, ocupare şi formare a personalului, susţinere şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a tranzacţiilor internaţionale;”.

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care Banca de Export Import a României (EximBank) va prelua Banca Românească, prin achiziţionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia, informează marţi instituţia.

EximBank, înfiinţată în anul 1992, are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, care deţine 95,374% din capitalul social. EximBank operează atât în numele statului, cât şi în nume propriu oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finanţări, cofinanţări, refinanţări, garantări, alte operaţiuni bancare, asigurări şi reasigurări ale operaţiunilor de comerţ exterior românesc.

Banca Românească, înregistrată şi funcţionând în conformitate cu legea română, este membră a grupului National Bank of Greece, care deţine 99,28% din capitalul social al acesteia. Banca Românească este o bancă comercială care oferă o gamă largă de servicii bancare de retail şi corporate.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică şi trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă menţionează că va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...