EximBank participă la crearea unei platforme menită să susţină dezvoltarea regiunii Balcanilor şi a Europei Centrale

Banca de Export-Import a României EximBank va participa la dezvoltarea unei platforme on-line care va permite atât prezentarea proiectelor de investiţii de amploare din regiunea Balcanilor şi a Europei Centrale, cât şi identificarea surselor de finanţare pentru acestea, în cadrul unei iniţiative a Băncii de Dezvoltare a Bulgariei (BDB), conform unui comunicat al băncii.
Economica.net - mar, 18 iun. 2019, 15:17
EximBank participă la crearea unei platforme menită să susţină dezvoltarea regiunii Balcanilor şi a Europei Centrale

Proiectul a fost lansat în cadrul Forumului Economic Internaţional Paths for Partnerships, desfăşurat în perioada 17-18 iunie 2019, în Bulgaria, ocazie cu care EximBank a semnat un acord de colaborare cu Banca de Dezvoltare a Bulgariei. Platforma va permite băncilor de dezvoltare din regiune să prezinte iniţiativele din diferite domenii economice şi a resurselor de co-finanţare a acestora, dar şi să lanseze acţiuni comune în regiune, să dezvolte dialogul interinstituţional, să valorifice experienţelor de succes şi să promoveze cele mai bune practici în domeniul finanţării proiectelor strategice de infrastructură, dezvoltare economică şi comercială.

Acordul de colaborare a fost semnat până în prezent de instituţii cu rol de promovare şi dezvoltare din Croaţia, Ungaria, Macedonia, Bosnia – Herţegovina, Serbia şi Slovenia şi se axează în special pe implementarea proiectelor de infrastructură şi atragerea de surse de finanţare din zone extra-bugetare, astfel încât acestea să nu impacteze nivelul datoriei guvernamentale al statelor respective.

Forumul Economic Internaţional Paths for Partnerships are ca subiect principal programul InvestEU, care continuă Planul Juncker, cu scopul de a reuni toate instrumentele de finanţare disponibile la nivel european, astfel încât finanţarea proiectelor de investiţii în Europa să devină mai simplă, eficientă şi flexibilă.

Participarea EximBank la acest proiect are loc în contextul în care instituţia s-a implicat permanent în mod activ în dialog cu entităţi similare atât pentru a-şi rafina şi moderniza oferta pentru a putea facilita structurarea şi finanţarea proiectelor de dimensiuni mari şi/sau foarte complexe, cât şi pentru a crea contexte de afaceri favorabile şi în condiţii concurenţiale corecte pentru exportatorii români.

Recent, a fost lansat oficial şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări ce se va axa pe susţinerea proiectelor din domeniul transporturilor, energiei şi infrastructurii digitale din regiunea celor Trei Mări, fond înfiinţat de Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia şi de Banca de Export-Import a României EximBank, care au semnat actul constitutiv la finele lunii mai 2019.

EximBank se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Înfiinţată ca agenţie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis să depăşească acest statut, păstrându-şi în acelaşi timp unicitatea.

În urma reajustărilor direcţiilor de acţiune, realizate în timp pentru adaptarea la evoluţiile economice naţionale şi mondiale, EximBank are astăzi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse şi servicii atractiv pentru orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.

Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa românească de garanţii şi asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economia reală, contribuind la creşterea competitivităţii companiilor locale.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, transmite Reuters....
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge cele mai mari valori din 2010 şi până acum.
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems ...
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...