EximBank structurează una dintre cele mai mari facilităţi de susţinere a exporturilor româneşti

EximBank a structurat una dintre cele mai mari şi complexe facilităţi de susţinere a exporturilor româneşti, asigurând şi coordonând totodată o acţiune de sindicalizare care, împreună cu finanţări din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Black Sea Trade and Development Bank, permite derularea unui amplu proiect de export românesc în Grecia, în valoare de 88,2 milioane de dolari.
Economica.net - mie, 14 mart. 2018, 16:51
EximBank structurează una dintre cele mai mari facilităţi de susţinere a exporturilor româneşti

Potrivit unui comunicat al băncii, remis miercuri AGERPRES, proiectul de export va fi implementat de GSP Holding în cadrul unui program de investiţii derulat de compania grecească de explorare şi producţie de hidrocarburi Energean Oil&Gas şi va consta în furnizarea de servicii de proiectare, achiziţii, construcţii-montaj, instalare a conductelor submarine, realizarea de lucrări de punere în funcţiune a unei platforme de exploatare a câmpurilor petrolifere şi lucrări de foraj pentru extracţia petrolului în bazinul Prinos din Marea Egee.

Susţinerea acordată de EximBank pentru acest proiect s-a materializat prin acordarea a două facilităţi – credit cumpărător şi asigurare în numele şi contul statului român – componente financiare care susţin demersurile autorităţilor române de promovare a exportului şi internaţionalizării companiilor locale, în conformitate cu practicile europene în domeniul susţinerii tranzacţiilor internaţionale.

Astfel, EximBank a iniţiat şi coordonat o acţiune de sindicalizare pentru acordarea unui credit cumpărător în valoare de 75 de milioane de dolari, componentă a finanţării totale de 180 de milioane de dolari acordată în cooperare cu BERD şi Black Sea Trade and Development Bank companiei Energean Oil&Gas. În cadrul sindicalizării, EximBank are ca partener Intesa Sanpaolo Bank România, cu o participare de 25 de milioane de dolari, facilitatea urmând a fi utilizată de Energean Oil&Gas exclusiv pentru achiziţia de bunuri şi servicii originare din România. De asemenea, banca a emis şi o poliţă de asigurare în numele şi contul statului român în valoare de 71,2 milioane de dolari pentru creditul cumpărător.

‘Prin structurarea acestei facilităţi, una dintre cele mai mari acordată de bancă, EximBank îşi intensifică rolul de instituţie de susţinere a exportului, cu implicaţii economice substanţiale atât pentru compania exportatoare, cât şi la nivel macro-economic. Această tranzacţie este din punctul nostru de vedere una completă pentru că ne permite să ne punem în valoare toate atuurile atingând în acelaşi timp obiectivele majore stabilite de autorităţi: susţinerea companiilor româneşti, mai ales a celor interesate de extinderea operaţiunilor lor pe alte pieţe, şi a proiectelor de anvergură în domenii economice prioritare cu o valoare adăugată semnificativă – implementare sa se traduce în utilizarea de materii prime de la alte companii româneşti. Per ansamblu, acest proiect de export va avea un conţinut naţional de aproximativ 80%’, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

La rândul său, Paul Ichim, vicepreşedintele executiv al EximBank ce coordonează zona comercială a băncii, a adăugat că acesta este numai un exemplu al capacităţii băncii de susţinere a exportatorilor români şi a unor tranzacţii comerciale internaţionale complexe prin instrumentele sale financiare, cât şi al flexibilităţii băncii în structurarea de facilităţi adaptate fiecărei tranzacţii în parte.

‘EximBank este încă deschizător de drumuri în România în ceea ce priveşte structurarea de facilităţi pentru proiecte complexe pe care companii locale le derulează în afara ţării şi aşteptăm ca, urmând modelul nostru, şi celelalte bănci din piaţă să ofere finanţări pentru firmele româneşti care doresc să facă business extern, mai ales că pot beneficia de tot sprijinul pe care EximBank îl poate oferi ca orice Export Credit Agency’, a mai spus oficialul băncii.

EximBank este o instituţie specializată care se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc.

Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa românească de garanţii şi asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economia reală.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe PAD active la......
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi ...
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...