Cursul ar putea ajunge la 4,40 lei/euro, în două săptămâni – analiză XTB România

Moneda naţională se va tranzacţiona între 4,42 şi 4,44 lei/euro în perioada următoare, dar există posibilitatea să vedem cursul şi la 4,40 lei/euro, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România. Cursul nu a mai coborât sub 4,42 lei din 6 august 2013 când BNR a anunţat un curs de 4,4111 lei/euro.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 12:31
Cursul ar putea ajunge la 4,40 lei/euro, în două săptămâni -  analiză XTB România

‘Din punctul meu de vedere, cursul era într-o zonă de forţă a leului şi de aici surpriza pare că nu este foarte mare. Întărirea a fost una de dimensiuni modeste. Pentru o vreme, probabil că o să avem un curs care va levita între 4,42 şi 4,44 lei/euro şi există posibilitatea să îl vedem înspre 4,40 lei/euro’, a explicat Claudiu Cazacu impactul îmbunătăţirii ratingului atribuit României de către Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Acesta a declarat că există senzaţia că datele macro din România încep să meargă spre mai bine, PIB reflectă un consum în creştere, industria merge destul de bine şi agricultura se menţine aproximativ la nivelul de anul trecut. La acestea se adaugă şi o inflaţie scăzută, ‘un pic de dezmorţire’ a creditării în lei şi sentimentul global faţă de România, care a început să fie mai bun. Nu în ultimul rând, investitorii sunt în căutarea unor randamente bune.

‘În următoarele două săptămâni nu ar fi exclus să vedem un curs de 4,40 lei/euro. Senzaţia mea este însă că acest curs nu este aliniat în totalitate cu fundamentele şi cu riscurile. Probabil că într-un orizont de 4-5 ani, până când ne vom integra în zona monetară europeană, cursul ar mai putea să se aprecieze, dar până atunci mai este nevoie de mai multă stimulare pe această parte şi cred că un curs care să coboare sub 4,40 lei/euro este pic suprapreciat’, a spus Claudiu Cazacu.

Analistul şef al XTB România susţine că nu este exclus ca peste una sau două luni cursul să vină la 4,45 şi chiar 4,5 lei.

‘În modelul pe care îl avem noi în vedere vom înregistra o volatilitate mai mare pe pieţe şi sentimentul favorabil riscului, care se vede acum destul de puternic, ar urma să facă nişte paşi înapoi. După ce se va fi dispersat efectul pozitiv al tăierii de dobândă în zona euro, pe măsură ce Federal Reserve va trece la o normalizare a politicii monetare, atunci mă aştept ca pe finalul verii să vedem lucrurile evoluând mai volatil şi cu o mai mare aversiune pentru risc, ceea ce ar afecta şi leul’, a declarat Claudiu Cazacu.

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro, până la un curs de 4,4275 lei/euro, în scădere cu 0,74 bani (0,17%) faţă de cotaţia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României.

Este cel mai bun curs pentru leu în raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni şi jumătate), când cursul anunţat de BNR a fost de 4,4221lei/euro.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.

‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.

În urma deciziei de vineri, ratingul de ţară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei şi Spaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...