1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Există riscul federalizării Republicii Moldova - expert

Există riscul federalizării Republicii Moldova, având în vedere că moldovenii şi-au ales un preşedinte prorus, estimează directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, citat marţi de portalul Unimedia.info.

22 noi, 2016 | Agerpres

'Există riscul federalizării. Aici chiar şi unele forţe din exterior îşi doresc soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană. Această federalizare poate fi îmbrăcată într-o formă a unui statut special, astfel încât să atenueze anumite critici din interior', a declarat Chirilă pentru publicaţia menţionată.

Potrivit acestuia, Dodon 'considera că 2017 va fi un an bun pentru progrese în domeniul politicii. Dânsul mizează şi pe schimbări la Tiraspol (unde vor avea loc aşa-numite alegeri prezidenţiale la 11 decembrie), există anumite echipe de experţi care lucrează pe anumite propuneri atât din domeniul politic, cât şi economic'. El nu exclude o relansare a dialogului între parlamentul Republicii Moldova şi legislativul (transnistrean).

Totuşi, Victor Chirilă consideră că Igor Dodon nu va insista prea mult pe această variantă pentru a nu declanşa revolte la Chişinău, a 'unui maidan asemănător celui din Ucraina'.

Cu toate acestea, în opinia sa, Dodon înţelege riscurile şi nu va pedala prea mult pe federalizare pentru că se teme de un 'Maidan' în Republica Moldova, mai ales că repetă cu orice ocazie că 'noi am tras învăţăminte din exemplul Ucrainei'. 'Sper că va fi cu urechea deschisă nu doar spre Moscova, ci şi spre societatea din Republica Moldova pentru că societatea are păreri diferite', a mai spus expertul Victor Chirilă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO