Experţi ai ONU condamnă blocarea de către Turcia a reţelelor sociale Twitter şi YouTube

Experţi ai ONU pentru drepturile omului au condamnat vineri blocarea de către Turcia a reţelelor sociale Twitter şi YouTube, după scurgerile de informaţii în presă stânjenitoare pentru Ankara, relatează AFP.
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 19:12
Experţi ai ONU condamnă blocarea de către Turcia a reţelelor sociale Twitter şi YouTube

”Dreptul la libertatea de opinie şi expresie constituie pilonul central al societăţii democratice moderne. Blocarea accesului la Twitter şi YouTube limitează excesiv acest drept fundamental”, a afirmat expertul ONU în aceste chestiuni Frank La Rue.

”Preocupările referitoare la securitatea naţională pot fi legitime, dar limitările dreptului de a căuta, primi şi de a răspândi informaţii trebuie să fie în conformitate cu criteriile de necesitate şi proporţionalitate cu scopul urmărit”, a afirmat el într-un comunicat.

După o săptămână de la blocarea Twitter, guvernul turc a blocat joi accesul la platforma YouTube, ca urmare a difuzării pe Internet a unei reuniuni confidenţiale în care se evoca o intervenţie militară turcă în Siria.

În pofida interdicţiei ordonate de autoritatea turcă din domeniul telecomunicaţiilor /TIB/ joi, platforma YouTube era vineri accesibilă în mod larg în Turcia.

Această nouă situaţie a tensionat şi mai mult climatul politic din Turcia, cu două zile înainte de alegerile municipale cu caracter de referendum pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, contestat din ce în ce mai mult din cauza derivei sale autoritare după 12 ani de guvernare a ţării.

În opinia lui La Rue, blocarea reţelelor sociale Twitter şi YouTube înainte de alegeri este cu atât mai mult preocupantă.

”Standardele internaţionale sunt clare: libera comunicare a ideilor şi a opiniilor referitoare la chestiuni publice şi politice /…/ este esenţială”, a subliniat el.

Ar putea fi chiar pusă în cauză legitimitatea alegerilor ca urmare a acestor interdicţii, a dat asigurări la rândul său expertul ONU pentru libertatea de întrunire Maina Kiai.

Margaret Sekaggya, expert al ONU privind situaţia militanţilor pentru drepturile omului, este de părere că ”blocarea accesului la Twitter şi YouTube dă o lovitură şi libertăţii de întrunire paşnică, având în vedere faptul că oamenii utilizează din ce în ce mai mult reţelele sociale pentru a se mobiliza şi a organiza manifestaţii paşnice, în special în contextul alegerilor”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...