Experţi germani avertizează asupra consecinţelor unei escaladări a tensiunilor între NATO şi Rusia

Experţi germani au îndemnat joi la reţinere în relaţiile dintre NATO şi Rusia şi au avertizat asupra riscului ca o escaladare a tensiunii să conducă la declanşarea unui război, consemnează agenţia EFE.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 14:39
Experţi germani avertizează asupra consecinţelor unei escaladări a tensiunilor între NATO şi Rusia

Pericolul ca unei escaladări a tensiunilor să-i urmeze ‘acţiuni militare de luptă’ este mai mare ca în faza finală a Războiului Rece sau ca în ultimii 25 de ani, chiar ‘mai mare ca niciodată’, a declarat miercuri, într-un interviu acordat postului public regional NDR, preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSC), Wolfgang Ischinger.

Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să ‘inflameze, ci să tempereze’, a indicat expertul citat. În opinia sa, strategia NATO faţă de Rusia este unidimensională şi se bazează ‘exclusiv pe demonstraţia forţei militare’, dar dialogul, destinderea şi revenirea la controlul armamentului ar trebui să constituie un ‘al doilea pilon’.

Un exemplu de semnal de destindere ar fi, conform lui Ischinger, eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în UE, el criticând faptul că cetăţeanul rus obişnuit nu poate călători în Europa fără viză. ‘Să răspundem înveninatei propagande ruse nu cu o propagandă reciprocă, ci cu eliminarea graduală a vizelor pentru cetăţenii ruşi’, a insistat preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Anterior, reprezentantul special al guvernului german pentru relaţiile cu Rusia, Gernot Erler, s-a exprimat în aceeaşi linie în declaraţiile date cotidianului regional ‘Passauer Neue Presse’, avertizând împotriva unei escaladări a tensiunilor ‘până la un război’ între NATO şi Rusia. ‘Deciziile privind desfăşurările şi operaţiunile militare se alimentează reciproc. Acest lucru este periculos (…) Tocmai o astfel de evoluţie conduce la situaţii necontrolabile şi chiar la război’, a apreciat oficialul german.

În opinia sa ‘este bine că ministrul german de externe (Steinmeier) a făcut aluzie la acest lucru’. Criticând trimiterea de forţe NATO în apropierea frontierelor Rusiei, respectiv batalioanele NATO ce vor fi desfăşurate în Polonia şi în cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), şeful diplomaţiei germane a apreciat, într-un interviu publicat duminică de cotidianul Bild, că ‘ceea ce ar trebui să evităm azi este să inflamăm situaţia cu strigăte războinice şi zăngănit de săbii’.

Deşi a admis că modul în care Rusia a acţionat în Ucraina impune un răspuns din partea NATO, şeful diplomaţiei de la Berlin a estimat în continuare că ‘am intrat într-o spirală’. ‘Aşa nu se mai poate continua. Trebuie să oprim (această spirală) înainte să fie prea târziu’, a mai spus ministrul Steinmeier în acel interviu.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...