Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat doar persoanelor sub 65 de ani – experţi germani

Comisia germană de vaccinare a anunţat joi că recomandă vaccinul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani, întrucât datele studiilor clinice privind administrarea acestui vaccin în cazul persoanelor vârstnice sunt insuficiente.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 14:09
Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat doar persoanelor sub 65 de ani - experţi germani

”Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat în prezent doar pentru persoanele cu vârste între 18 şi 64 de ani”, a menţionat comisia germană de vaccinare (STIKO) într-un document consultat de France Presse. ”Datele disponibile în prezent sunt insuficiente pentru evaluarea eficacităţii vaccinului (AstraZeneca) după vârsta de 65 de ani”, a explicat STIKO.

La rândul ei, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că vineri va anunţa concluziile evaluării sale asupra vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca şi Universitatea Oxford, subliniind că va autoriza acest vaccin numai dacă datele prezentate de producătorul vaccinului sunt suficient de solide şi complete, consemnează agenţia EFE.

Detaliile analizei vor fi făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă online în jurul orei 14:00 GMT.

Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, ţară unde vaccinarea este semnificativ mai avansată decât în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană, care a încheiat în numele statelor membre contractele cu companiile farmaceutice producătoare de vaccinuri, aşteaptă propuneri din partea companiei AstraZeneca pentru a soluţiona o dispută privind cantitatea şi calendarul livrării vaccinului către statele UE.

Din cauza unor probleme de randament al producţiei, AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar. Comisia Europeană a cerut acestei companii să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, conform contractului semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Dacă va fi autorizat, vaccinul AstraZeneca ar fi al treilea care primeşte Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE, după cele produse de Pfizer/BioNtech şi Moderna.

La fel cum a procedat cu vaccinul AstraZeneca, EMA examinează în timp real şi datele privind vaccinul produs de compania Janssen, filială a societăţii americane Johnson&Johnson, dar acesta se află într-o fază mai puţin avansată şi organismul european nu a primit încă o cerere privind emiterea autorizaţiei de comercializare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Stabilitatea din clasamentul general Interbrand - Best Global Brands 2021 se menține și în domeniul luxului. Ca și în ...