Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat doar persoanelor sub 65 de ani – experţi germani

Comisia germană de vaccinare a anunţat joi că recomandă vaccinul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani, întrucât datele studiilor clinice privind administrarea acestui vaccin în cazul persoanelor vârstnice sunt insuficiente.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 14:09
Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat doar persoanelor sub 65 de ani - experţi germani

”Vaccinul COVID-19 al AstraZeneca este recomandat în prezent doar pentru persoanele cu vârste între 18 şi 64 de ani”, a menţionat comisia germană de vaccinare (STIKO) într-un document consultat de France Presse. ”Datele disponibile în prezent sunt insuficiente pentru evaluarea eficacităţii vaccinului (AstraZeneca) după vârsta de 65 de ani”, a explicat STIKO.

La rândul ei, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că vineri va anunţa concluziile evaluării sale asupra vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca şi Universitatea Oxford, subliniind că va autoriza acest vaccin numai dacă datele prezentate de producătorul vaccinului sunt suficient de solide şi complete, consemnează agenţia EFE.

Detaliile analizei vor fi făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă online în jurul orei 14:00 GMT.

Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, ţară unde vaccinarea este semnificativ mai avansată decât în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană, care a încheiat în numele statelor membre contractele cu companiile farmaceutice producătoare de vaccinuri, aşteaptă propuneri din partea companiei AstraZeneca pentru a soluţiona o dispută privind cantitatea şi calendarul livrării vaccinului către statele UE.

Din cauza unor probleme de randament al producţiei, AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar. Comisia Europeană a cerut acestei companii să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, conform contractului semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Dacă va fi autorizat, vaccinul AstraZeneca ar fi al treilea care primeşte Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE, după cele produse de Pfizer/BioNtech şi Moderna.

La fel cum a procedat cu vaccinul AstraZeneca, EMA examinează în timp real şi datele privind vaccinul produs de compania Janssen, filială a societăţii americane Johnson&Johnson, dar acesta se află într-o fază mai puţin avansată şi organismul european nu a primit încă o cerere privind emiterea autorizaţiei de comercializare.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor în 2019 a ajuns la coşurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că a convenit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, asupra necesităţii creării ...