Experţii din City-ul londonez preconizează o scădere a dobânzii în Marea Britanie şi o creştere a inflaţiei

Experţii din City-ul londonez (district financiar) au estimat vineri o scădere a dobânzii de referinţă în Marea Britanie, aflată în prezent la minimul istoric de 0,5 %, precum şi o creştere a inflaţiei, ca urmare a Brexitului, relatează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 24 iun. 2016, 18:38
Experţii din City-ul londonez preconizează o scădere a dobânzii în Marea Britanie şi o creştere a inflaţiei

Într-un comunicat, analistul băncii americane de investiţii JP Morgan, Malcolm Carr, a semnalat că banca se aşteaptă la o scădere a dobânzii până la finele lui august, în măsura în care creşterea economică va avea de suferit.

Totuşi, expertul a recunoscut că situaţia ‘nu este clară’, deoarece, în acelaşi timp cu o frânare a creşterii economice şi o creştere a şomajului, deprecierea lirei poate impulsiona inflaţia, ceea ce va necesita, ca măsură compensatorie, o majorare a dobânzilor.

‘În orice caz, ne aşteptăm ca Banca Angliei să fie foarte activă, în primul rând dând asigurări în legătură cu stabilitatea preţurilor şi a sistemului financiar, şi, apoi, anunţând o majorare cantitativă’, a precizat el.

Economistul UBS, David Tinsley, a estimat că Banca Angliei va reduce dobânda până la zero ‘nu mai târziu de februarie 2017′, când preconizează că economia ”va cădea precipitat’.

El a afirmat că ‘pentru Marea Britanie consecinţele cele mai rapide sunt o creştere semnificativă a incertitudinilor economice, deoarece nu este clar viitorul relaţiilor comerciale cu UE’.

O serie de firme de consultanţă au redus previziunile de creştere pentru Marea Britanie.

IHS Global Insight şi Capital Economics au estimat vineri că PIB-ul va creşte cu 1,5 % în 2016, în loc de 2 % previziunile anterioare.

Pe de altă parte, Consorţiul britanic de comerţ cu amănuntul a încercat să-i liniştească pe consumatori, precizând că ‘nimic nu se va schimba peste noapte’ şi că va fi nevoie de ‘un timp’ pentru a se face simţit efectul deprecierii lirei în scumpirea importurilor şi, eventual, a bunurilor de consum.

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie a confirmat că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...