Experţii din City-ul londonez preconizează o scădere a dobânzii în Marea Britanie şi o creştere a inflaţiei

Experţii din City-ul londonez (district financiar) au estimat vineri o scădere a dobânzii de referinţă în Marea Britanie, aflată în prezent la minimul istoric de 0,5 %, precum şi o creştere a inflaţiei, ca urmare a Brexitului, relatează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 24 iun. 2016, 18:38
Experţii din City-ul londonez preconizează o scădere a dobânzii în Marea Britanie şi o creştere a inflaţiei

Într-un comunicat, analistul băncii americane de investiţii JP Morgan, Malcolm Carr, a semnalat că banca se aşteaptă la o scădere a dobânzii până la finele lui august, în măsura în care creşterea economică va avea de suferit.

Totuşi, expertul a recunoscut că situaţia ‘nu este clară’, deoarece, în acelaşi timp cu o frânare a creşterii economice şi o creştere a şomajului, deprecierea lirei poate impulsiona inflaţia, ceea ce va necesita, ca măsură compensatorie, o majorare a dobânzilor.

‘În orice caz, ne aşteptăm ca Banca Angliei să fie foarte activă, în primul rând dând asigurări în legătură cu stabilitatea preţurilor şi a sistemului financiar, şi, apoi, anunţând o majorare cantitativă’, a precizat el.

Economistul UBS, David Tinsley, a estimat că Banca Angliei va reduce dobânda până la zero ‘nu mai târziu de februarie 2017′, când preconizează că economia ”va cădea precipitat’.

El a afirmat că ‘pentru Marea Britanie consecinţele cele mai rapide sunt o creştere semnificativă a incertitudinilor economice, deoarece nu este clar viitorul relaţiilor comerciale cu UE’.

O serie de firme de consultanţă au redus previziunile de creştere pentru Marea Britanie.

IHS Global Insight şi Capital Economics au estimat vineri că PIB-ul va creşte cu 1,5 % în 2016, în loc de 2 % previziunile anterioare.

Pe de altă parte, Consorţiul britanic de comerţ cu amănuntul a încercat să-i liniştească pe consumatori, precizând că ‘nimic nu se va schimba peste noapte’ şi că va fi nevoie de ‘un timp’ pentru a se face simţit efectul deprecierii lirei în scumpirea importurilor şi, eventual, a bunurilor de consum.

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie a confirmat că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre formular
Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri ...
Persoanele fizice care estimează că veniturile extrasalariale încasate în 2021 depăşesc plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să le declare la Fisc, prin intermediul declaraţiei......
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţie 3,7% şi creştere economică 5,2%. Deficit bugetar sub 7,2%, în funcţie de ce va fi la rectificările bugetare
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Inflaţie 3,7% şi creştere economică 5,2%. Deficit bugetar sub 7,2%, în funcţie de ...
Publicarea calendarului şedinţelor BNR este un aspect de normalitate, dar majorarea inflaţiei la 3,3%  până în septembrie ...
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer & Contractor a semnat două contracte de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare cu Libra Internet ...
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet Systems a primit aprobare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru utilizarea documentului ...