Expo Milano 2015: Puternică participare a Americii Latine, mare producător de alimente şi campion al biodiversităţii

America Latină, unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume şi campion în materie de biodiversitate, va încerca la Expo Milano 2015 să-i cucerească pe vizitatori cu exponatele sale, dar şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanţa sustenabilităţii şi securităţii alimentare, relatează EFE, citată de Agerpres.ro. 
Economica.net - sâm, 02 mai 2015, 08:31
Expo Milano 2015: Puternică participare a Americii Latine, mare producător de alimente şi campion al biodiversităţii

Printre cele 145 de ţări participante la această expoziţie universală de la Milano, deschisă între 1 mai şi 31 octombrie 2015 şi la care sunt aşteptaţi peste 20 de milioane de vizitatori, figurează şi state latinoamericane precum Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Chile, Cuba, El Salvador, Mexic, Republica Dominicană şi Uruguay.

Tema centrală a expoziţiei este ‘Hrănirea planetei, energie pentru viaţă’, ceea ce nu este departe de ţările latinoamericane, locul de origine al cartofului, porumbului sau roşiei.

Expoziţia va reuni, pe o suprafaţă de 1,1 milioane de metri pătraţi, propuneri venite din partea unor organisme internaţionale, companii şi ONG-uri pentru satisfacerea unei necesităţi vitale, aceea de a ‘garanta alimente sănătoase, sigure şi suficiente pentru toţi’.

Una dintre noutăţi sunt spaţiile de tip ‘cluster’, care reunesc mai multe ţări nu pe baza vecinătăţii lor geografice, ci pentru că au în comun faptul de a produce un anumit aliment.

Pavilioanele organizate de El Salvador şi Republica Dominicană se vor afla împreună cu pavilioane ale altor ţări într-un ‘cluster’ al cafelei, iar cel al Cubei, într-un ‘cluster’ pentru cacao şi ciocolată.

Brazilia, care va avea un pavilion de 4.133 de metri pătraţi, şi-a ales deviza ‘Alimentând lumea cu soluţii’. Se va prezenta drept unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume şi va pune în evidenţă faptul că are capacitatea de a-şi mări producţia cu 20% fără a distruge păduri.

Pavilionul va promova principalele sale produse şi tehnologiile dezvoltate pentru a mări producţia de alimente în mod sustenabil, au declarat pentru EFE surse din cadrul Agenţiei braziliene pentru promovarea exporturilor şi investiţiilor (Apex).

Argentina va încerca să transmită că este ‘mult mai mult decât un rezervor de materii prime’ şi va stimula dezbaterea despre provocări în materie de suveranitate alimentară în contextul sistemului economic mondial, potrivit unor surse ale Ministerului Afacerilor Externe de la Buenos Aires.

În pavilionul argentinian, deschis sub deviza ‘Argentina te hrăneşte’, fiecare lună va fi dedicată câte unui sector de alimente şi băuturi.

Expo Milano 2015 este prima expoziţie universală la care statul Uruguay va avea un pavilion propriu, fapt pentru care arhitecţii care s-au ocupat de proiect şi-au dat toată silinţa pentru ca acesta să nu rămână neobservat.

Făcut din materiale reutilizabile şi reciclabile, pavilionul are 785 de metri pătraţi şi forma unei spirale. Deschis sub deviza ‘Viaţa creşte în Uruguay’, el prezintă gastronomia, cultura, peisajele şi tradiţiile acestei ţări, potrivit directorului executiv al Institutului Uruguay XXI, Antonio Carámbula.

Nici pavilionul mexican nu va trece neobservat. Cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, are forma unui ştiulete de porumb, celebru aliment din Mexic, ţară ai cărei locuitori îl consideră ‘izvor de viaţă, de inspiraţie şi aproape o zeitate’, după cum au semnalat, pentru EFE, surse din cadrul organismului de promovare externă Proméxico.

Vizitatorii vor descoperi produsele pe care Mexicul ‘le dă omenirii’ şi se vor întâlni cu gastronomia tipică la restaurantul ‘Bésame Mucho’ (după numele celebrului cântec compus în 1940 de compozitoarea mexicană Consuelo Velázquez), în care se vor perinda 15 renumiţi chefi, pe parcursul celor şase luni.

În pavilionul său de 2.000 de metri pătraţi, făcut integral din lemn de pin, Chile se va prezenta drept ‘una dintre cămările din sudul lumii’ şi îşi va etala toate atracţiile pentru a promova turismul şi schimburile culturale.

Reclama aleasă este ‘O ţară bogată în diversitate’, aspect care nu se va vedea numai în creaţia bucătarilor conduşi de Rodolfo Guzmán. Un tunel şi 24 de proiectoare sincronizate îi vor duce pe vizitatori la bordul unei bărci pescăreşti sau îi vor purta prin plantaţii de viţă-de-vie.

Cuba va fi prezentă la Expo Milano 2015 cu biotehnologie agricolă şi agricultură sustenabilă combinată cu biologia moleculară pentru obţinerea unui înalt randament şi a unor costuri reduse, potrivit Camerei de Comerţ a insulei.

Pavilionul său, de 250 de metri pătraţi, prezintă ‘Cuba pe calea spre independenţa alimentară’, dar propune şi descoperirea identităţii, culturii şi istoriei ţării prin intermediul unei bucătării în care fuzionează felurite gusturi şi influenţe.

Produsul vedetă din Bolivia la Expo Milano va fi ‘quinoa real’, o varietate unică a acestei specii de cereale (Chenopodium quinoa wild), care creşte la 3.700 metri altitudine şi are o mare valoare nutritivă.

În pavilionul bolivian, de 250 de metri pătraţi, se vor desfăşura 21 de activităţi promoţionale în sfera comercială, artistică şi culturală şi a politicilor de securitate alimentară pe care le promovează guvernul.

Sub deviza ‘Sustenabilă în mod natural’, Columbia îşi va face cunoscută particularitatea de a fi o ţară fără anotimpuri din cauza apropierii de Ecuator, dar cu şapte ‘etaje termice’, în funcţie de înălţimea faţă de nivelul mării.

De aceea, Columbia are toate climele, cu specii de animale şi plante proprii fiecărui ‘etaj’ şi cu tot felul de culturi.

Cafeaua va fi nota distinctivă pentru El Salvador şi Republica Dominicană la Expo Milano.

Directorul executiv al Consiliului cafelei din El Salvador, Hugo Hernández, a declarat pentru EFE că vor fi prezentate diferitele varietăţi şi calităţi pe care le produce această ţară şi se vor organiza degustări.

Republica Dominicană va pune accentul pe ideea că familiile din mediul rural trebuie să devină puternice pentru a furniza alimente atât pentru ele, cât şi pentru comunităţile lor.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...