Primele două săptămâni de război: Exporturile de grâu și orz din România, cele mai mari mari din UE

România a exportat în ultimele două săptămâni 179.300 de tone de grâu și 47.700 de tone de orz în afara blocului comunitar. Sunte cele mai mari cantități vândută în această perioadă în UE. Ucraina ar fi trebuit să acopere anul acesta 10% din exporturile mondiale de grâu și 17% din cele de orz.
Alina Stanciu - mie, 16 mart. 2022, 22:12
Primele două săptămâni de război: Exporturile de grâu și orz din România, cele mai mari mari din UE

În ultimele două săptămâni , România a livrata cele mai mari cantități de grâu din UE, în contextul blocajului de la  Marea Neagră din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, arată ultimele date ale Comisie Europene updatate în data de 14 martie.

Astfel, în săptămâna ce începe cu 28 februarie, traderii au livrat peste 122.800 de tone de grâu, iar săptămăna următoare s-au adăugat alte 56.500 de tone. În ambele săptămâni cantitatea de marfă românescă este cea mai mare din UE. De asemenea, față de exporturile săptămânale din acest an calendaristic, vorbim despre cantități mari.

În 2022, cel mai mult într-o singură săptămână s-a livrat în mijlocul lunii ianuarie, respectiv peste 200.000 de tone.

Franța, cel mai mare exportator european din acest an comercial care a început cu 1 iulie 2021, a exportat în cele două săptămâni câte 75.500, respectiv  5.000 de tone.

Exporturi importante în aceste două săptămâni au fost raportate și de Germania – 96.300 de tone, Lituania – 47.400 de tone sau Estonia – 27.700.

Per total, în primele 37 de săptămâni ale acestui an comercial, România a vândut peste granițele UE peste 5,1 milioane de tone de grâu, adică 27% din valoarea totală exportată de statele membre. Suntem astfel al doilea cel mai mare exportator european după Franța care a avut licrări de 5,7 milioane de euro.

Exporturi mari de orz

O altă cereală care s-a vândut în cantități mari în cele două săptămâni este orzul, respectiv 47.700 de tone, dintre care peste 38.700 de tone în prima săptămână de după război. Este cea mai mare cantitate livrată de România într-o singură săptămână, în acest an calendaristic.

Per total, în acest an comercial, România a vândut peste granițele UE 1,6 milioane de tone de orz. Suntem al doilea cel mai mare exportator european după Franța care a livrat peste 2,5 milioane de tone.

În ceea ce privește porumbul, suntem lideri de piață cu peste 3 milioane de tone exportate, dintre care 136.000 de tone în ultimele două săptămâni.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei pentru Agricultură a SUA (USDA) Ucraina ar fi trebuit să asigure în acest an comercial 10% din exporturile mondiale, în timp ce Rusia, care a interzis exporturile, mai acoperea alte 16%.

În cazul orzului, Ucraina este al doilea cel mai mare exportator mondial după Australia și acoperă 17% din piață, în timp ce Rusia deține o cotă de 13%.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...