În primele două săptămâni de război, România a fost cel mai mare exportator de soia, ulei de floarea-soarelui și porumb din UE

În primele două săptămâni de la izbucnirea conflictului din Ucraina, România a continuat să fie printre principalii furnizori de produse agroalimentare pentru piețele terțe, incluzând produse ușor procesate cum sunt făinurile din semințe oleaginoase sau procesate cum este uleiul de floarea-soarelui. Într-o singură săptămâna, România a exportat 6.300 de tone de floarea-soarelui.
Alina Stanciu - mar, 15 mart. 2022, 22:07
În primele două săptămâni de război, România a fost cel mai mare exportator de soia, ulei de floarea-soarelui și porumb din UE

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, în perioada 27 februarie – 6 martie, România a livrat în afara granițelor UE o cantitate de peste 6.600 de tone de făină de floarea-soarelui, cea mai mare cantitate dintre statele membre.

De asemenea, a mai exportat 300 de tone de floarea-soarelui, aproximativ 5.000 de tone de soia boabe și în jur de 6.500 de tone de ulei de floarea-soarelui. În perioada analizată, România a fost astfel cel mai mare exportator de soia și de ulei de floarea-soarelui din UE.

Comisia Europeană a raportat pentru România și cea mai mare a treia cantitate livrată într-o singură săptămâna în acest an comercial, după o cantitate de 12.500 livrate în săptămâna 18  (săptămâna cu 25 octombrie) și 12.100 în săptămâna 12 (începând cu 13 septembrie). O cantitate similară de 6.300 de tone a mai fost comercializată în săptămâna 27 și 21 (5.900 de tone).

Suntem al patrulea exportator de floarea-soarelui din UE

În ceea ce privește situația din primele 36 de săptămâni ale acestui an comercial (perioada 01.07.2021 – 06.03. 2021) , România a exportat (în afara UE) 59.000 de tone de ulei de floarea-soarelui, fiind astfel al patrulea exportator al UE, după Estonia – peste 73.300 de tone, Ungaria – 72.500 de tone și Franța – 71.700 de tone. Am importat în schimb 14.800 de tone.

Spre comparație, din datele INS, în primele 11 luni ale anului calendaristic 2021, România a vândut peste granițe 60.350 de tone de ulei, cele mai mari cantități ajungând în Bulgaria, Ungaria, Grecia. România a mai exportat în Maroc, Liban, Israel, Noua Zeelandă.

România a fost și anul trecut exportator net de ulei de floarea-soarelui, cantitatea livrată fiind de 2,7 ori mai mare față de cantitatea cumpărată.

Export de peste 165.600 de tone de porumb în două săptămâni

La capitolul cereale, în primele două săptămâni de război, România a continuat trendul pozitiv înregistrat de la începutul acestui an comercial la porumb. A vândut peste 165.600 de tone de porumb, adică cea mai mare cantitate din UE.

Exporturile de grâu au fost însă mici, de 31.500 de tone, în contextul în care livrările de până acum au totalizat 4,9 milioane de tone. În a doua săptămână de război, România nu a făcut practic niciun export de grâu comun, dar am rămas al doilea exportator de grâu după Franța care a depășit 5,5 milioane de tone.

Amintim că din datele Ministerului Agriculturii, România deţine suficiente stocuri de ulei până la noua recoltă de floarea soarelui, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...