Exporturile de ceasuri elveţiene în scădere pe fondul diminuării cererii din Asia

Exporturile de ceasuri elveţiene au înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2015, cea mai mare scădere trimestrială de după 2009, în condiţiile în care tendinţa de diminuare a cererii înregistrată pe pieţele din Hong Kong şi China continentală s-a extins şi la alte pieţe din Asia în luna septembrie, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 13:00
Exporturile de ceasuri elveţiene în scădere pe fondul diminuării cererii din Asia

Administraţia vamală elveţiană a informat că valoarea exporturilor de ceasuri a scăzut cu 7,2% în trimestrul al treilea, în timp ce Federaţia Industriei de Orologerie din Elveţia a adăugat că pe ansamblul primelor nouă luni exporturile au scăzut cu 2% până la 15,8 miliarde franci (16,5 miliarde de dolari).

‘După mai şi iulie, septembrie este a treia lună în care s-a înregistrat un declin al exporturilor de ceasuri elveţiene. Această tendinţă negativă s-a extins şi la alte pieţe din Asia, care până acum au dat dovadă de rezistenţă, ceea ce ridică unele umbre cu privire la perspectivele pentru anul 2015’, a anunţat marţi Federaţia Industriei de Orologerie din Elveţia.

Administraţia vamală elveţiană a precizat că exporturile de ceasuri au scăzut cu 9,9% în septembrie şi cu 10% în luna iulie. Vânzările pe piaţa din Asia au scăzut cu 12,7% în septembrie, în condiţiile în care scăderea continuă a vânzărilor în Hong Kong, China continentală şi Singapore a fost însoţită de o reducere semnificativă în Taiwan şi Emiratele Arabe Unite precum şi de o prăbuşire pe piaţa din Coreea de Sud, de la o scădere de 3,7% în august la un declin de 35% în septembrie.

La o valoare de 1,814 miliarde de franci (1,91 miliarde de dolari), exporturile de ceasuri elveţiene din luna septembrie sunt mult sub estimările analiştilor. Deşi au fost înregistrate scăderi pe toate segmentele de ceasuri însă cele mai afectate au fost ceasurile din gama medie. Exporturile de ceasuri cu preţuri cuprinse între 200 şi 500 de franci au scăzut cu 14,5%, ceea ce a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora ceasul inteligent Apple Watch începe în sfârşit să afecteze cota de piaţă a industriei elveţiene de orologerie.

Anul trecut Hong Kong şi China continentală au fost responsabile pentru un sfert din exporturile de ceasuri elveţiene. Exporturile spre SUA, a doua mare piaţă, au scăzut cu 18% în septembrie, cel mai grav declin lunar înregistrat în ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...