Exporturile de produse româneşti au accelerat în aprilie, cu un avans de 6,9%, dar importurile cresc în continuare mai repede

Exporturile de mărfuri ale României au crescut în aprilie cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4,7 miliarde euro, însă importurile au avansat într-un ritm superior, cu 9,8% până la 5,5 miliarde euro, evoluţia având ca efect majorarea deficitului comercial cu 29% faţă de aprilie 2015, până la 836,2 milioane euro, arată datele preliminare publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 09 iun. 2016, 06:50
Exporturile de produse româneşti au accelerat în aprilie, cu un avans de 6,9%, dar importurile cresc în continuare mai repede

În martie, exporturile au crescut cu 2,7% faţă de a treia lună din 2015, până la 4,93 miliarde euro, arată datele revizuite ale INS. În ianuarie, exporturile au scăzut cu 1,6%, iar în februarie au revenit pe creştere, cu un avans de 9,5%, scrie NEWS.ro.

Însă chiar şi ritmul de creştere din februarie, cel mai bun din ultimele luni, a fost depăşit de cel al importurilor, care au avansat în aceeaşi lună cu 13,4%.

În urma acestor evoluţii, în primele patru luni din 2016, exporturile (FOB) au crescut cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 18,57 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7,8%, la 21,36 miliarde euro.

Deficitul comercial din primele patru luni a fost de 2,79 miliarde euro, mai mare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

România a exportat, în aprilie, mărfuri în valoare de 3,58 miliarde euro în Uniunea Europeană, adică 76% din total, şi a importat de 4,38 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, adică 79% din totalul importurilor.

În comerţul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit în aprilie. În a patra lună din acest an, exporturile în afara UE au fost de 1,12 miliarde euro, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 1,16 miliarde euro.

Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în primele patru luni din acest an, cu 48% la export şi 37,6% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,2% la export şi 31,2% la import.

Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7,7% din exporturi şi 8,6% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,5% din exporturi şi 14,7% din importuri.

Evoluţia exporturilor din primele patru luni este sub aşteptări, în condiţiile în care, pentru întregul an 2016, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează un avans al exporturilor cu 5,5% faţă de anul trecut, până la 57,6 miliarde euro. Estimarea a fost deja revizuită în jos în cursul lunii aprilie.

Pentru importuri, CNP estimează în 2016 un avans de 7,8% faţă de anul trecut, până la 67,85 miliarde euro.

În 2015, România a exportat bunuri în valoare de 54,6 miliarde de euro ş a importat mărfuri de 63 miliarde euro, iar deficitul comercial a crescut cu 38% faţă de anul precedent, până la 8,4 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele de presă ale MAE rus
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele ...
Rusia a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile de presă ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova,......
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
În săptămâna 14-19 iunie, Bucureștiul se transformă în capitala internațională a tehnologiei. Cea de-a șasea ediție ...
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. 43 de blocuri și Spitalul Malaxa rămân fără apă caldă
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. ...
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. a anunțat că, începând de joi, 26 mai 2022, începe mai ...
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul de cipuri Broadcom Inc a anunţat joi că a ajuns la un acord de preluare a firmei de cloud-computing VMware ...