Exporturile din Germania au înregistrat în iulie cel mai semnificativ declin din ultimele 11 luni

Excedentul balanţei comerciale a Germaniei a scăzut în iulie, în condiţiile în care exporturile au înregistrat cel mai mare declin din ultimele 11 luni, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de Statistică (Destatis), un nou semn potrivit căruia cea mai mare economie europeană a încetinit în al doilea trimestru după un debut puternic în primele trei luni, transmit AP, Reuters şi DPA.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 10:37
Exporturile din Germania au înregistrat în iulie cel mai semnificativ declin din ultimele 11 luni

Potrivit Destatis, ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, exporturile Germaniei au scăzut cu 2,6% în iulie (la 97,7 miliarde de euro) comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans modest, de 0,2%. Este cel mai semnificat declin din august 2015 şi sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 0,4%. De asemenea, importurile au scăzut cu 0,7% (la 77,7 miliarde de euro) comparativ cu luna precedentă, când au crescut cu 1,1%.

În aceste condiţii, balanţa comercială a Germaniei a înregistrat un excedent de 19,4 miliarde de euro (21,9 miliarde de dolari) în iulie, de la 21,4 miliarde de euro înregistrată în iunie.

Economiştii şi oamenii de afaceri au avertizat că prelungirea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, precum şi înrăutăţirea perspectivei economiei britanice vor afecta schimburile comerciale şi investiţiile.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în trimestrul doi din 2016 o creştere economică de 0,4%, faţă de un avans de 0,7% în precedentele trei luni, exporturile şi cheltuielile de consum compensând încetinirea investiţiilor în construcţii şi echipamente, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică.

Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,2% în perioada aprilie – iunie 2016.

În ritm anual, economia germană a crescut cu 3,1% în trimestrul doi din 2016, cel mai semnificativ avans din ultimii cinci ani, depăşind cu mult estimările analiştilor, de 1,5%.

Performanţa economiei a fost sprijinită de comerţul exterior, exporturile au crescut, în timp ce importurile au scăzut uşor. Consumul şi cheltuielile statului au crescut de asemenea în perioada aprilie – iunie 2016, dar investiţiile în construcţii şi echipamente au fost mai scăzute comparativ cu precedentele trei luni.

Economistul Carsten Brzeski, de la ING-DiBa, a avertizat că ‘pentru o extindere sustenabilă a actualei redresări sau iniţierea unui nou ciclu de creştere investiţiile vor trebui majorate’. Acesta a cerut Guvernului să stimuleze investiţiile, direct sau indirect, pe fondul sporirii incertitudinilor în urma votului privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), a slăbiciunii structurale continue din multe state ale zonei euro şi a încetinirii economiei mondiale.

Jens Weidmann, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a dat asigurări că votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) nu va schimba perspectivele de creştere ale economiei în trimestrul trei din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...