1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Exporturile franceze de vinuri şi băuturi spirtoase au scăzut în primul semestru din cauza Chinei

Exporturile franceze de vinuri şi băuturi spirtoase au scăzut cu 7,3% în primele şase luni ale acestui an, în principal ca urmare a unei scăderi de 28% a exporturilor spre piaţa din China, transmite Reuters.

09 sep, 2014 | Agerpres

Potrivit cifrelor publicate marţi de Federaţia Exportatorilor de Vinuri şi Spirtoase (FEVS) din Franţa, în primul semestru acestui an exporturile franceze de vinuri şi băuturi spirtoase au atins 4,8 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% comparativ cu 5,1 miliarde de euro în perioada similară a lui 2013.

Acest recul este imputabil în principal scăderii vânzărilor de coniac şi vin de Bordeaux cu destinaţia China, a cincea mare piaţă de export pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze. În opinia preşedintelui FEVS, Christophe Navarre, 'evoluţia pieţei chineze şi relansarea economică care se lasă aşteptată pe scară mondială' sunt principalele motive ale acestei scăderi.

Potrivit datelor FEVS, vânzările de băuturi spirtoase au scăzut cu 9% până la 22,3 milioane lăzi vândute pentru 1,5 miliarde de euro. În cazul coniacului, care este responsabil pentru două treimi din exporturile de băuturi spirtoase franceze, vânzările au scăzut cu 12% în valoare.

'Această situaţie se explică în principal prin continuarea politicii anti-extravaganţă demarată de autorităţile de la Beijing de la începutul lui 2013', explică FEVS.

În cazul vinurilor, exporturile au scăzut cu 12% în primul semestru, cele mai afectate fiind exporturile de vin de Bordeaux, care au scăzut cu 28% după o creştere solidă în ultimii cinci ani. În total, în primele şase luni ale acestui an, au fost vândute 68,2 milioane de lăzi de vin francez, cu 12% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, în valoare de 3,3 miliarde de euro, scădere de 7%.

Datele statistice arată că exporturile cu destinaţia China au scăzut cu 28% şi au fost responsabile pentru 30% din scăderea totală a cifrei de afaceri a sectorului. De asemenea, performanţele înregistrate de piaţa din SUA, principal piaţă de export pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, au scăzut şi ele cu 0,6% în valoare.

Pe piaţa din Europa, situaţia contrastează între o scădere de 20% a exporturilor spre Marea Britanie, a doua piaţă de export pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, şi evoluţiile bune din zona scandinavă (creştere de 11% în Norvegia şi de 7% în Suedia), precum şi de o relansare a vânzările spre sudul Europei (creştere de 8% în Italia şi de 4% în Spania).

Vinurile şi băuturile spirtoase franceze nu au fost afectate de embargoul introdus de Moscova pentru anumite produse agroalimentare provenite din Uniune Europeană, însă 'contextul politic şi economic nu este favorabil afacerilor' a avertizat FEVS. Rusia, ocupanta locului 19 în clasamentul ţărilor importatoare, rămâne o piaţă importantă în special pentru băuturile spirtoase.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO