Exporturile Germaniei au crescut în octombrie, în pofida tensiunilor comerciale

Exporturile Germaniei, cea mai mare economie europeană, au crescut în octombrie pentru a doua lună consecutiv, în pofida temerilor privind încetinirea pe plan global din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 09 dec. 2019, 11:47
Exporturile Germaniei au crescut în octombrie, în pofida tensiunilor comerciale

Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat luni că cererea pentru bunurile „made in Germany” a urcat cu 1,2% în octombrie, după un avans de 1,5% luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un declin de 0,3%.

De asemenea, importurile au stagnat în octombrie, astfel încât excedentul comercial al Germaniei s-a extins la 21,5 miliarde de euro, de la 21,2 miliarde de euro în septembrie.

Analiştii previzionau o scădere de 0,1% a importurilor în octombrie.

Creşterea exporturilor a fost determinată de cererea solidă venită din ţările din afara UE: vânzările către statele membre UE au urcat cu 0,1% în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2018, în timp ce valoarea bunurilor germane vândute ţărilor din afara UE a urcat cu 4,6%.

„După datele industriale dezamăgitoare de săptămâna trecută, datele comerciale publicate în această dimineaţă reprezintă o veste bună pentru economie. Dar, în continuare, nu sunt semne de optimism excesiv din cauza scăderii comenzilor industriale”, a apreciat Carsten Brzeski de la ING.

Gabriel Felbermayr, preşedintele Institutului Kiel, a subliniat recent că euro s-a depreciat cu 14% faţă de dolar, de la începutul lui 2018. Un euro mai slab face exporturile Germaniei mai puţin scumpe.

„Aprecierea dolarului este unul din efectele macroeconomice secundare ale politicii comerciale a SUA faţă de China şi duce la o diversiune comercială”, a declarat Felbermayr pentru Reuters.

Aceasta înseamnă că Statele Unite cumpără din ce în ce mai multe bunuri din UE (inclusiv Germania), deoarece taxele vamale fac importurile din China mai scumpe.

Cererea solidă din SUA şi Franţa pentru bunurile „made in Germany” în trimestrul trei din 2019 au ajutat la amortizarea unei încetiniri neobişnuite a exporturilor către China, care au reprezentat în ultimele aproape trei decenii o sursă importantă de creştere pentru industria germană.

Exporturile Germaniei către a doua economie mondială au crescut în ritm anual cu doar 0,3% în trimestrul trei din 2019. Comparativ, exporturile către China au urcat cu 1,8% în trimestrul doi din 2019 şi cu 6,3% în primele trei luni ale acestui an.

Datele sugerează că Germania nu se mai poate baza pe cererea din China pentru a stimula exporturile sale de utilaje, care sprijină pe plan intern locurile de muncă bine plătite şi veniturile din taxe.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

 

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...