Exporturile Germaniei s-au prăbuşit în aprilie

Exporturile Germaniei au scăzut în aprilie cu 31,1%, comparativ cu perioada similară din 2019, a anunţat marţi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Reuters preluate de Agerpres.
Economica.net - mar, 09 iun. 2020, 07:44
Exporturile Germaniei s-au prăbuşit în aprilie

Este cel mai mai semnificativ declin al exporturilor de când Destatis a început colectarea datelor privind comerţul internaţional, în 1950.

Comparativ cu martie, exporturile Germaniei au scăzut cu 24% în aprilie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 16,5%. Analiştii se aşteptau la un recul al exporturilor de 15,6% în aprilie, după o scădere de 11,7% în martie. Declinul importurilor a fost în linie cu estimările.

În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, s-a diminuat până la 3,2 miliarde de euro în aprilie, de la 12,8 miliarde de euro în martie. Analiştii se aşteptau la un excedent de zece miliarde de euro în aprilie.

Redresarea a început deja în urma relaxării restricţiilor şi a redeschiderii frontierelor, dar nu se va mai vedea boom-ul exporturilor din ultimul deceniu, a apreciat Alexander Krueger, economist la Bankhaus Lampe.

„Drumul spre ieşirea din criza provocată de pandemie este lung, dificil şi în special nesigur, mai ales în domeniului comerţului extern”, a adăugat Krueger.

În pofida pachetului de relansare a economiei de 130 de miliarde de euro anunţat săptămâna trecută, care vine pe lângă planul de stimulare de 750 miliarde de euro din martie, Guvernul de la Berlin a avertizat că economia, puternic dependentă de exporturi, se va contracta anul acesta cu 6,3%, „cea mai gravă recesiune din istoria republicii germane”.

Economiştii se aşteaptă la o redresare lentă, iar ritmul revenirii economiei va depinde de cât de repede principalii parteneri comerciali ai Germaniei se vor reface după criză.

Exporturile Germaniei către Franţa şi SUA au scăzut mai mult decât cele către China, în aprilie, a precizat Destatis.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...