Exporturile României în Rusia au crescut cu 17%. Contribuţia Dacia a fost cea mai mare

Exporturile româneşti în Rusia au crescut cu 17%, în primul rând datorită contribuţiei echipamentelor mecanice şi de transport. Totuşi, un eventual embargo al exporturilor României în Rusia nu ar afecta semnificativ ecoluţia economiei ţării noastre în 2015, potrivit analiştilor de la Erste Research Group. Cât de mult vor suferi celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, ca urmare a crizei ruso-ucrainene.
Adrian N. Ionescu - lun, 15 sept. 2014, 11:57
Exporturile României în Rusia au crescut cu 17%. Contribuţia Dacia a fost cea mai mare

Exporturile către Rusia de echipamente româneşti mecanice şi de transport au crescut cu 20% în prima jumătate a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat creşterea vânzărilor totale româneşti cu 17%.

O mare parte din exporturile de echipamente româneşti în Rusia este asigurată de Automobile Dacia, prin vânzările de colecţii CKD destinate filialei Renault din Rusia. Vehiculele au cea mai mare pondere (33%) din exporturile României spre Rusia. Anul trecut au fost de 1,8 miliarde de dolari.

„Presupunând că în 2015 exporturile României s-ar reduce la zero şi s-ar institui un embargo reciproc ( cu excepţia gazelor naturale), acesta nu va modifica evoluţia PIB în 2015, având în vedere faptul că deja consumul intern a scăzut”, consideră analiştii de la Erste Group Research, într-un raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Nici chiar stoparea importurilor de gaze ruseşti nu ar avea un impact prea mare. România produce circa 11 miliarde de metri cubi de gaze şi importă diferenţa până la 12,5 miliarde mc.

Exporturile României către Rusia şi Ucraina acoperă 4,4% din comerţul exterior al României. Creşterea exporturilor in Rusia abia dacă a acoperit scăderea cu 6% a celor spre Ucraina.

Dintre celelalte ţări ale Eurtopei Centrale şi de Est (ECE), Ungaria şi Polonia par să sufere cel mai mult de o deteriorarea comerţului cu Rusia şi Ucraina. Exporturile maghiare către Rusia au scăzut cu aproape 20%, iar spre Ucraina cu 15%.

De asemeni, exporturile poloneze spre Rusia au scăzut cu peste 10% în primele şapte luni ale anului. „Există motive să credem că embargoul rus şi rubla tot mai slabă vor deteriora şi mai mult această dinamică”, spun analişti Erste.

Cu toate că şi Volskwagen are o fabrică în Rusia, Cehia nu are aceeaşi situaţie cu România, exporturile cehe către această ţară scăzând cu 6%.

Totuşi, „declinul exportului Cehiei nu se va accelera, datorită excepţiilor negociate de guvernul ceh”, iar influenţa asupra economiei Cehiei, ca şi asupra majorităţii celorlalte ţări din ECE, va fi „marginală”, potrivit Erste Group Research.

Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, anul trecut,  în creştere cu 12,7% faţă de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dolari, în urcare cu 2,5% comparativ cu 2012.

Vehiculele reprezintă principala grupă de mărfuri exportate (33,7%), urmate de maşini, aparate şi echipamente electrice (25,7%), produse ale industrie chimice (12,4%), mobilă şi alte produse (5%).

Te-ar mai putea interesa și
UniCredit a îmbunătăţit estimările de profit şi dividende după rezultatele solide din trimestrul trei
UniCredit a îmbunătăţit estimările de profit şi dividende după rezultatele solide din trimestrul trei
Grupul bancar italian UniCredit şi-a îmbunătăţit, miercuri, estimările de profit pentru anul 2024 şi de asemenea a anunţat că, din 2025, va începe să plătească investitorilor jumătate......
Producătorul de cabluri electrice Electroplast, investiție de peste 9 milioane de euro în retehnologizarea fabricii, prin PNRR
Producătorul de cabluri electrice Electroplast, investiție de peste 9 milioane de euro în retehnologizarea fabricii, prin ...
Electroplast, unul dintre principalii producători de cabluri electrice din România, anunță un proiect de investiții ...
Efectul Trump în economia lumii: Bitcoin și dolarul bat noi recorduri, aurul scade, SUA se împrumută mai scump
Efectul Trump în economia lumii: Bitcoin și dolarul bat noi recorduri, aurul scade, SUA se împrumută mai scump
Anunțata victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA dă un impuls semnificativ dolarului. Pe piețele valutare, indicele ...
Black Friday 2024 la Flip.ro: peste 15.000 de produse reduse între 7 și 10 noiembrie
Black Friday 2024 la Flip.ro: peste 15.000 de produse reduse între 7 și 10 noiembrie
Flip.ro, marketplace românesc pentru telefoane, tablete, precum și a ceasurilor smart sau laptopurilor recondiționate, ...