Exporturile şi producţia industrială din Germania au scăzut în noiembrie

Exporturile şi producţia industrială a Germaniei au scăzut în noiembrie, pe fondul turbulenţelor geopolitice şi a încetinirii economiei globale, transmit DPA şi BBC.
Economica.net - vin, 09 ian. 2015, 11:47
Exporturile şi producţia industrială din Germania au scăzut în noiembrie

Exporturile au scăzut pentru a doua lună consecutiv, cu 2,1%, la 95,8 miliarde de euro, faţă de un declin de 0,5% în octombrie, în timp ce importurile au urcat cu 1,5%, la 78 miliarde de euro, după un recul de 3,3% în octombrie, a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Excedentul comercial s-a redus în noiembrie la 17,7 miliarde de euro.

Producţia industrială a înregistrat un declin de 0,1% faţă de octombrie, când a crescut cu 0,6%, în urma scăderii producţiei de energie şi a activităţii în construcţii.

‘Situaţia nu este cu siguranţă promiţătoare. Situaţia geopolitică, în special conflictul dintre Rusia şi Ucraina, şi incertitudinile economice limitează avansul economiei’, a apreciat economistul Alexander Krueger de la Bankhaus.

Economia Germaniei continuă să se redreseze, dar avântul este limitat, a avertizat luna trecută Ministerul Economiei de la Berlin, transmite Reuters.

Există indicii că economia se redresează gradual, iar preţul scăzut al ţiţeiului şi deprecierea euro vor stimula evoluţia pe termen mediu.

‘În acest moment, redresarea economiei Germaniei progresează ezitant’, se arată în raportul Ministerul Economiei de la Berlin.

Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în 2014, 2015 şi 2016, din cauza redresării lente a zonei euro şi a nivelului scăzut al inflaţiei.

Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,4% (faţă de 1,9% prognozat anterior), o expansiune de 1% în 2015 (faţă de 2% anunţată anterior) şi de 1,6% în 2016, a previzionat recent Bundesbank.

Inflaţia ar urma să ajungă la 0,9% în 2014, de la 1,1% estimat în iunie. În 2015 şi 2016 preţurile de consum ar urma să crească la 1,1% şi, respectiv, 1,8%.

Deşi cea mai mare economie europeană beneficiază de nivelul record scăzut al şomajului şi de majorarea cheltuielilor de consum, rămâne afectată de redresarea fragilă şi inegală a zonei euro.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce înseamnă că prima economie europeană a evitat la limită intrarea în recesiune, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

În schimb, Destatis a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul al doilea, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,2%, în loc de o contracţie de 0,1%, cât s-a anunţat iniţial. Un nou recul în perioada iulie – septembrie ar fi însemnat că Germania a intrat în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...