Expoziţia „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede”, vernisată joi, la Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' împreună cu Banca Naţională a României inaugurează joi expoziţia temporară 'ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede', informează un comunicat al instituţiei transmis AGERPRES.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 19:31
Expoziţia

Expoziţia este găzduită în Sala Multimedia a Muzeului ‘Grigore Antipa’ şi va fi deschisă publicului în perioada 13 iunie – 31 octombrie.

Evenimentul expoziţional este centrul unui proiect educaţional interdisciplinar amplu, care are în vedere creşterea nivelului de cunoaştere a însemnelor monetare în rândul publicului larg şi cunoaşterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele şi bancnotele de-a lungul vremii. Expoziţia este ‘nucleul’ în jurul căruia, vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului, dedicate tuturor categoriilor de vârstă: prezentări, spectacole cu păpuşi, spectacole de teatru, atelier de heraldică şi numismatică practică pentru elevi.

Îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural, expoziţia constituie o invitaţie la o ‘călătorie’ în jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentată pe bancnotele şi monedele mai multor ţări. Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu şi Epoca Modernă, emise în 18 state, până la bancnote moderne din 59 de ţări şi teritorii de pe 6 continente.

‘ZooMonetar’ promite vizitatorilor o experienţă unică, provocatoare prin tematică, raritatea şi valoarea pieselor expuse, precum şi prin dimensiunea globală a provenienţei însemnelor monetare. Vizitatorii beneficiază totodată de o experienţă 3D inedită, având posibilitatea de a interacţiona cu conţinutul propriu-zis al informaţiei prin aplicaţiile multimedia.

Specialiştii au structurat expoziţia pe următoarele secţiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, păsări şi animale mitologice, piesele fiind expuse în vitrine cu un design îndrăzneţ, care permite privitorilor să aibă acces rapid la esenţa informaţiei.

Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al României expuse se remarcă monedele din argint histriene şi dacice – drahma (Histria, sec. IV î.Hr) şi tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobreşti, sec. III-II î.Hr.), precum şi monedele din aur de 12,5 lei şi 50 lei (1906) sau medalia ‘Ardealul nostru’ (1944), exponate care marchează autentice repere ale istoriei statului român modern. Dintre bancnotele româneşti expuse publicului, le semnalăm pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 de lei din 1943 şi de 5.000.000 de lei din 1947.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...