Exproprierile pentru realizarea conexiunii cu M49 Ungaria şi VO Timişoara Sud, aprobate în Guvern

Executivul a adoptat, vineri, în şedinţă, actele normative referitoare la declanşarea procedurilor de expropriere necesare realizării unor obiective de investiţii în infrastructura rutieră, respectiv Drumul Expres care face conexiunea între Satu Mare şi M49 Ungaria şi Varianta de Ocolire Timişoara Sud, informează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
AGERPRES - vin, 27 oct. 2023, 17:04
Exproprierile pentru realizarea conexiunii cu M49 Ungaria şi VO Timişoara Sud, aprobate în Guvern

Astfel, au fost aprobate două Hotărâri de Guvern care vizează: declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Graniţa Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Timişoara Sud”.

Potrivit unui comunicat al MTI, pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Graniţa Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” este necesar a fi expropriată o suprafaţă de 1.670.319 metri pătraţi, aferentă unui număr de 593 imobile proprietate privată, situate pe raza localităţilor Satu Mare, Vetiş şi Livada din judeţul Satu Mare.

De asemenea, având în vedere că pentru realizarea obiectivului de investiţii este necesară ocuparea unei suprafeţe de 143.543 mp aparţinând proprietăţii publice a statului, precum şi 117.798 mp aparţinând proprietăţii unităţilor administrativ-teritoriale Satu Mare şi Vetiş, din judeţul Satu Mare, prin prezentul proiect de act normativ se propune şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică.

Suma aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată este de 7,324 milioane de lei şi va fi alocată de la bugetul de stat.

În cazul celui de-al doilea act normativ au fost aprobate: amplasamentul suplimentar necesar realizării lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Timişoara-Sud”; declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar (care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional); lista imobilelor proprietate privată supuse exproprierii (aflate pe raza municipiului Timişoara din judeţul Timiş), precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor în cuantum total de 799.325 lei (pentru 20 imobile, având o suprafaţă totală de expropriat de 2.666 mp), precum şi lista imobilelor proprietate publică a statului, situate pe amplasamentul suplimentar (pentru două imobile, având o suprafaţă totală de 824 mp).

Suma totală aferentă despăgubirilor imobilelor proprietate privată este în valoare de 799.325 lei şi se alocă tot de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Enayati Medical City se extinde în Bucureşti
Enayati Medical City se extinde în Bucureşti
Enayati Medical City va avea două noi locații în nordul Bucureștiului, dedicate mamei și copilului: policlinica Băneasa şi spital de obstetrică și ginecologie, situat tot în Băneasa....
Construcţii. Volumul lucrărilor din rezidenţiale a scăzut masiv cu 31,8%, în primul trimestru din 2024
Construcţii. Volumul lucrărilor din rezidenţiale a scăzut masiv cu 31,8%, în primul trimestru din 2024
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru din acest an faţă de perioada corespunzătoare din 2023 ...
Guvernul începe să se ocupe de legislația pentru Comunitățile de Energie. Potențialul de fotovoltaice pe acoperiș este, în București, de 680 MW
Guvernul începe să se ocupe de legislația pentru Comunitățile de Energie. Potențialul de fotovoltaice pe acoperiș ...
Ministerul Energiei inițiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România și lansează ...
Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină – RBC
Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină – RBC
Guvernul de la Moscova a decis să suspende interdicţia temporară privind exporturile de benzină, deoarece piaţa este ...