Extinderea NATO spre Est are ‘un evident caracter destabilizator’ – Kremlin

Extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) spre Est are un evident caracter destabilizator, a declarat şeful Administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, informează RIA Novosti.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 12:24
Extinderea NATO spre Est are 'un evident caracter destabilizator' - Kremlin

‘Extinderea infrastructurii NATO spre Est are, în opinia mea, un evident caracter destabilizator şi nicio legătură cu problemele reale de securitate ale Europei’, a spus Ivanov.

Şeful Administraţiei prezidenţiale ruse a amintit că problema extinderii NATO spre Est a fost pusă, în ultimii zece ani, de nenumărate ori, inclusiv în ceea ce priveşte republicile baltice.

‘S-a îmbunătăţit cumva în mod major securitatea în lume? Sau cineva crede în mod serios că Rusia intenţionează o agresiune? Toate acestea pur şi simplu sunt folosite ca tactică psihologică pentru a extinde infrastructura militară a NATO mai aproape de graniţele ruse’, a subliniat Serghei Ivanov, care nu vede ‘niciun sens militar’ în aceasta. ‘E vorba de marea politică sau de politicianism’, a punctat Ivanov.

În opinia şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, ‘există cu adevărat probleme de securitate care preocupă în mod egal şi Rusia, şi ţările NATO, însă aceste probleme se află în afara continentului european şi nu au nicio legătură cu securitatea europeană’.

Mass-media au anunţat că SUA intenţionează să-şi întărească prezenţa militară în Europa de Est, iar în acest scop Barack Obama i-a solicitat Congresului SUA încă 1 miliard de dolari. Se precizează că iniţiativa este legată de ‘noile provocări în domeniul securităţii’. Este preconizată, printre altele, întărirea prezenţei militare a SUA la Marea Neagră şi la Marea Baltică.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...