EY: 30% dintre ţări vor să suplimenteze stimulentele pentru încurajarea şi susţinerea investiţiilor

Un procent de 30% dintre ţări intenţionează să investească într-o gamă mai largă de stimulente care să încurajeze sau să susţină investiţiile, marcând o creştere de 27% a numărului de state care oferă stimulente fiscale noi sau îmbunătăţite în 2017 faţă de 2016, se arată în raportul EY Outlook for global tax policy in 2017, remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 09:30
EY: 30% dintre ţări vor să suplimenteze stimulentele pentru încurajarea şi susţinerea investiţiilor

Potrivit raportului, care prezintă opiniile liderilor EY pe politici fiscale din 50 de ţări de la nivel global, 22% dintre ţări intenţionează să introducă facilităţi mai generoase pentru cercetare şi dezvoltare în 2017, cu o creştere de 83% faţă de anul trecut, iar 46% din ţările analizate se aşteaptă la o creştere a poverii fiscale odată cu noile norme de stabilire şi aplicare a preţurilor de transfer.

Experţii EY au analizat, totodată, şi impactul trendului global asupra României, menţionând – în raport – faptul că noul guvern a declarat că modelul economic avut în vedere începând cu 2017 vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri şi creşterea bunăstării generale. În acest sens, printre altele, se urmăreşte o simplificare a legislaţiei economice prin unificarea legislaţiei fiscale relevante într-un Cod Economic al României. De asemenea, urmând trendul global pentru creşterea atractivităţii pentru investitori, se are în vedere o reducere a taxării indirecte prin reducerea TVA-ului la 18%, eliminarea impozitului pe dividende, precum şi reducerea impozitului pentru persoanele fizice prin introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul global de 0% şi 10%, începând cu 2018.

‘România va trebui să implementeze recomandările fiscale rezultate din proiectul OECD pentru combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, care sunt concretizate în directive la nivelul Uniunii Europene şi în modificări semnificative ale tratatelor de evitare a dublei impuneri.
Ca urmare, în viitorul apropiat, companiile trebuie să monitorizeze atent atât implementarea acestor măsuri fiscale, cât şi impactul lor asupra modelului operaţional şi a plăţilor externe către alte companii din grup’, a afirmat Arcadie Parfenie, senior manager, Departamentul de Asistenţă Fiscală şi juridică, EY România.

Ţările caută să stimuleze activitatea economică şi să atragă investiţii străine directe prin menţinerea sau scăderea impozitului pe veniturile companiilor. Astfel, opt din cele 50 de ţări cuprinse în sondaj au confirmat că legislaţia aflată în vigoare are în vedere, în acest an, un nivel mai scăzut al impozitului pe profit. Şapte dintre acestea se află în Europa (faţă de doar trei anul trecut), incluzând Marea Britanie, Luxemburg şi Franţa, iar acest fapt arată că acest trend s-a mutat în Europa, iar ţările din această regiune reduc nivelurile de impozitare mai repede decât în orice altă regiune. La nivel internaţional, o singură ţară – Chile – prognozează o creştere a nivelului impozitului pe profit în 2017.

‘Pe de altă parte, numărul ţărilor care estimează o creştere a poverii fiscale a companiilor este din ce în ce mai mare, 22% dintre ele aşteptându-se la o creştere de ansamblu a impactului fiscal în 2017 (versus 18% în 2016). Cum ţările continuă să răspundă la cerinţele de transparenţă impuse de recomandările din raportul OECD pentru combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, majorarea impozitelor şi noile norme ale preţurilor de transfer reprezintă principalele surse ale schimbărilor legate de creşterea poverii fiscale în rândul respondenţilor (ambele cu o cotă de 46%)’, se menţionează în raport.

Conform documentului, nouă jurisdicţii prognozează o creştere a poverii fiscale mai mare pentru taxele indirecte, pe măsură ce continuă răspândirea la nivel global a taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi a taxei pe bunuri şi servicii (GST), iar tehnologia este din ce în ce mai larg adoptată de administraţiile financiare.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.

Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. EY are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...