1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Finanţe şi bănci

EY: Băncile din Europa trebuie să-şi scadă costurile pentru a avea profit

Băncile europene trebuie să-şi scadă costurile cu o cincime şi să-şi majoreze veniturile cu 15% pentru ca profitabilitatea lor să egaleze costul capitalului, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă EY, dat luni publicităţii, transmite Reuters.

09 mar, 2015 | Agerpres

Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) la băncile europene se va situa, probabil, în medie, sub jumătate din costul capitalului în acest an, mult în urma rivalelor din SUA, deoarece creditorii din Europa se confruntă cu dificultăţi pe fondul creşterii economice lente şi al costurilor ridicate, se arată în raportul EY. Din acest motiv, vor urma restructurări şi concedieri în sectorul bancar.

În medie, anul acesta, rentabilitatea capitalului propriu la băncile europene ar urma să urce cu 1,6 puncte procentuale, dar ar ajunge la doar 4,4%, comparativ cu un cost mediu al capitalului de 9,4% şi profituri medii de 12,2% pentru băncile din SUA, susţine EY. În special băncile din zona euro nu reuşesc să genereze profit şi trebuie să-şi majoreze capitalul.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a estimat că provocarea cea mai mare pentru industria bancară o reprezintă revenirea la o profitabilitate sustenabilă şi, de aceea, instituţiile financiare ar putea fi nevoite să-şi vândă o parte din active.

Conform studiului EY, băncile britanice s-au restructurat mai mult decât alte instituţii, iar profiturile lor ar urma să urce la 9,5% anul acesta, cel mai ridicat nivel din 2007.

Studiul a fost efectuat în rândul a 226 de bancheri de top de pe 11 pieţe. 69% dintre participanţii la chestionar au declarat că iau în considerare opţiuni legate de restructurare, inclusiv vânzări sau cumpărări de active, formarea de parteneriate sau societăţi mixte, în creştere cu 55% faţă de anul trecut.

'Avansul mai lent al economiei şi reformele structurale forţează băncile să reconsidere viabilitatea unor subsidiare. În special am putea începe să vedem dovada concretă a efectelor reformelor structurale asupra modelului de bancă universală', a apreciat analistul Steven Lewis, de la EY.

Costurile înregistrate de băncile europene ar urma să scadă anul acesta în medie cu 1,6%, în timp ce veniturile sunt aşteptate să urce cu 3,5%, estimează EY. Cele mai mari reduceri de costuri sunt aşteptate în statele din Nordul Europei, în Italia şi în Austria

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO