EY: Energia regenerabilă este doar o parte a soluţiei pentru atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor

În vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investiţii nu numai în producţia de energie regenerabilă, ci şi în electrificarea transporturilor şi a sistemelor de încălzire, în producţia de energie din hidrogen şi în infrastructură pentru reţele inteligente, potrivit celei de-a 54-a ediţii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
Economica.net - joi, 05 dec. 2019, 16:52
EY: Energia regenerabilă este doar o parte a soluţiei pentru atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor

„Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Comisia Europeană este aşteptată să prezinte un set de schimbări legislative în perioada următoare ce va impune modificări profunde în aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, în mod general, şi energia regenerabilă, în mod specific, sunt doar o parte a soluţiei”, a declarat Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistenţă în Afaceri, EY România.

Raportul evidenţiază măsura în care se va accelera în viitor implementarea unor tehnologii cheie, în domenii precum generarea distribuită, vehiculele electrice şi soluţiile de stocare a energiei.

De asemenea, raportul subliniază că, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabilă al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, investiţiile în energia regenerabilă ar trebui să se dubleze, de la 300 miliarde de dolari, alocate în 2018, la o medie anuală de 600 miliarde de dolari, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane de dolari până în 2050.

China îşi menţine prima poziţie în cea mai recentă ediţie a raportului, datorită amplorii investiţiilor realizate, în pofida unei scăderi raportate de 39% în primul semestru al anului 2019, generate de trecerea de la tarifele garantate la licitaţii pentru noile capacităţi de generare a energiei din surse eoliene şi solare.

Şi Statele Unite şi-au păstrat locul al doilea, în contextul în care viitorul pieţei pentru capacităţile eoliene offshore este promiţător, iar piaţa energiei solare şi cea a energiei eoliene onshore continuă să beneficieze de subvenţii, prin acordarea de credite fiscale.

În pofida incertitudinilor provocate de Brexit, Regatul Unit urcă pe locul al şaptelea în clasament, având în vedere că licitaţiile pentru producţia din surse eoliene offshore promit furnizarea de energie fără subvenţii.

Printre celelalte pieţe care au urcat în clasament se numără Spania şi Vietnam, în principal datorită dezvoltării rapide a pieţelor lor pentru energia solară, precum şi revigorata piaţă poloneză, care reintră în Top 40, după câţiva ani dificili.

Raportul analizează modul în care sectorul energetic poate profita de oportunităţile oferite de adoptarea obiectivelor de neutralitate a emisiilor şi obstacolele care trebuie depăşite. „Printre acestea se numără deschiderea la modele de investiţii inovatoare în vederea corelării capitalului cu capacităţile. De exemplu, o nouă abordare a modelului „yieldco”, în care o nouă companie care se listează la bursă, interesată de asigurarea unui flux de numerar stabil, ar putea să reunească sub acelaşi acoperiş companiile din sectorul energetic şi investitorii”, susţin reprezentanţii E&Y.

Acest lucru ar putea să creeze o punte între aceste resurse masive de capital şi dezvoltatorii care pot construi sistemele de energie verde necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de neutralitate a emisiilor.

„Atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor este dificilă, dar realizabilă, dacă începem acum. Este un obiectiv pe care patru ţări s-au angajat, prin adoptarea de legislaţie, să îl atingă până în 2050 şi pe care peste 60 de alte ţări îl analizează în mod activ. Această situaţie oferă o oportunitate de transformare pentru sectorul energetic. Este momentul ca acesta să scape de stereotipul că sectorul se schimbă greu, să îşi asume rolul de lider şi să ia măsuri ferme pe multiple fronturi, inclusiv implementarea de noi tehnologii, investiţii în eficienţa energetică şi promovarea tarifării emisiilor de carbon”, a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019. Prezenta în România din anul 1992, EY este lider de pe piaţa serviciilor profesionale, cu circa 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...