Fabrica de producere uree a Azomureş va fi modernizată printr-o investiţie de 75 milioane de euro

Fabrica de producere uree a combinatului de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş va fi modernizată printr-o investiţie de 75 milioane de euro, pentru creşterea eficienţei energetice şi a protecţiei mediului, contractul în acest sens fiind semnat marţi.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 13:54
Fabrica de producere uree a Azomureş va fi modernizată printr-o investiţie de 75 milioane de euro

Reprezentanţii Azomureş au semnat, marţi, în prezenţa ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, un contract pentru modernizarea fabricii de producere uree, în valoare de 75 de milioane de euro, cu firma Chemoprojekt din Cehia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Contractul pentru modernizarea fabricii de producere uree de la Azomureş constituie unul dintre primele contracte de modernizare a instalaţiilor din cadrul planului de investiţii de 200 de milioane de dolari anunţat de noul acţionar, Ameropa AG, odată cu preluarea combinatului în aprilie 2012.

Contractul are ca antreprenor general compania Chemoprojekt din Cehia, iar compania care furnizează licenţa pentru instalaţii este Stamicarbon din Olanda, durata de execuţie fiind estimată la doi ani şi jumătate.

Potrivit reprezentanţilor Azomureş, prin derularea contractului se are în vedere modernizarea instalaţiei de obţinere a topiturii de uree, înlocuirea turnului de granulare existent cu o instalaţie nouă şi modernă de granulare, ceea ce va permite conformarea cu cerinţele de mediu referitoare la emisiile de pulberi şi amoniac, modernizarea unităţii existente de tratare a apelor uzate, etc. În urma modernizărilor vor creşte atât capacitatea de producţie, de la 900 de tone pe zi la 1.425 de tone pe zi, cât şi flexibilitatea instalaţiei la cererile de pe piaţă şi la fluxul intern de producţie, iar astfel Azomureş va livra agriculturilor un produs de o calitate superioară.

Investiţiile ce vor fi derulate la Azomureş vor fi îndreptate în sensul creşterii eficienţei energetice şi a protecţiei mediului, dar şi a comunităţii, a spus, la semnarea contractului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Jan Kadanik.

Documentul a fost semnat de vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al SC Azomureş SA, Jan Kadanik, şi directorul general al firmei Chemoprojekt din Cehia, Tomas Plachy, în prezenţa ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, a lui Marc Bruchez, ataşat economic şi reprezentant al Ambasadei Elveţiei la Bucureşti şi a numeroase oficialităţi.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, a declarat, în cadrul festivităţii, că România are nevoie de investiţii şi locuri de muncă.

„Voi merge în România şi atunci când se investesc 1.000 de euro – şi nu 75 de milioane – pentru că România are nevoie de investiţii, pentru că România are nevoie de locuri de muncă pentru români, pentru că România are nevoie de tehnologii moderne pentru a fi competitivă pe piaţa globală. Sunt mândră că am putut să fiu astăzi aici – şi vreau să transmit mesajul primului-ministru, care regretă că nu a putut fi aici şi al meu – şi mesajul meu se îndreaptă către investitori. Nimic nu s-ar întâmpla în România dacă nu ar exista oameni care, iată, semnează cu responsabilitate totală milioane de euro”, a spus Grapini.

Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat, în martie 2012, 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49%.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală nucleară din Turcia, o nouă dovadă a creşterii legăturilor dintre......
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de ...
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară ...
Circa 20 de ţări membre UE au avertizat, marţi, Budapesta că sprijinul pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate ...