Fabrică inedită de curent în Ardeal: megawatti din copacul minune

Compania Paulownia România, distribuitor ai arborilor paulownia în ţara noastră, se pregăteşte de o nouă investiţie într-o fabrică ce va produce energie electrică şi termică.
Alina Stanciu - vin, 28 sept. 2012, 21:02
Fabrică inedită de curent în Ardeal: megawatti din copacul minune

Compania Paulownia România, distribuitor al copacilor „minune” paulownia are în plan investiţii într-o a doua fabrică ce va produce energie regenerabilă, termică şi electrică din reziduurile arborelui, prin gazificare. Noua unitate de producţie va fi amplasată la Sighişoara. „Suntem în studiu cu o posibilă deschidere a unei fabrici similare (cu cea de la Huedin n.red) şi la Sighisoara, datorită suprafeţelor mari cultivate în această zona. Biomasa rezultată va fi distribuită în România, iar lemnul obţinut prin tăierea arborilor va pleca către fabrici de mobilier din ţară şi străinătate.”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Vlădărean CEO Paulownia România. Potrivit acestuia, fabrica va avea o putere de 2MW şi va presupune o investiţie de aproximativ 4,5 milioane de euro. „Am început să plantăm paulownia pe 400 de hectare în zonă”, mai spune Vlădărean. 

Investiţii româneşti

Compania a demarat deja o investiţie de 4,5 milioane de euro într-o fabrică la Huedin, unde se va produce  energie regenerabilă, termică şi electrică, cu o putere de 2 MW. Proiectul va fi realizat de Paulownia România în colaborare cu  Primaria oraşului şi Spitalul Huedin, care va beneficia de energie termică la jumătate de preţ. „Cu fabrica de la Huedin suntem în faza de a obţine autorizaţiile de mediu. Nu am început să  construim, dar nici nu va lua mult timp pentru că vom lua fabrica la cheie, urmând doar să o montăm.  Finanţarea unităţii este făcută de noi în totalitate, iar pentru unitatea din Sighişoara am putea obţine fonduri europene sau să o finanţăm tot noi. Investiţia se amortizează foarte repede”, explică Vlădărean, potrivit căruia numărul de salariaţi ai Paulownia va ajunge la aproximativ 100 după inaugurarea unităţii de la Huedin.  

Mii de hectare de paulownia

Paulownia România deţine momentan 60 de hectare de teren plantate cu paulownia, dar are planuri ambiţioase de extindere. Anul viitor, compania vrea să ajungă la 2.500 de hectare terenuri proprii şi minimum 1500 de hectare plantate deţinute de clienţii care cumpără arborele de la societate. „Avem plantaţii pe toată suprafaţa României precum şi în în Italia şi Ungaria. Plantele cultivate anul trecut au ajuns deja la o înălţime de 5 -6 m şi un diametru de 10 cm, peste aşteptările noastre. Avem sere proprii iîn care pregătim plantele, iar personalul nostru este în creştere, datorită succesului pe care îl are paulownia, nu numai în ţară, cât şi în străinătate”, ne-a  mai declarat Vlădărean.

Copaci minune româneşti în parcurile din Ungaria

Compania cu capital 100% românesc a început demersurile şi pentru a exporta paulownia peste graniţe, fiind în negocieri cu autorităţile locale pentru plantarea copacului energetic cu cel mai mare ritm de creştere din lume  în parcuri. „Suntem în discuţii cu primării din Ungaria, Slovacia şi Polonia pentru a planta paulownia, iar în Ungaria, într-un oraş de lângă Budapesta,  am plantat deja 5 copaci într-un parc”, explică managerul Paulownia România. Mai mult, distribuitorul copacului minune a semnat un contract de 20 de milioane de euro cu o singură firmă ungurească care va planta o suprafaţă de 5.000 de hectare cu paulownia din România.

Paulownia România şi-a extins graniţele afacerii şi în Italia, în zona Sardinia, unde deţine deja 100 de hectare, dar au în plan o suprafaţă cultivată de 1.000 de hectare. „Legislaţia europeană prevede că, din 2014,  toţi deţinătorii de terenuri trebuie să planteze un minimum de 10% plante energetice. Altfel sunt amendaţi”, explică Vlădărean motivul pentru care europenii sunt aşa de interesaţi de acest copac.  

Ce face copacul paulownia

Originar din ASIA, paulownia, cunoscut şi sub denumirea de copacul Pasarii Pheonix, este copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Cultivat în conditii corecte, el poate ajunge la o înălţime de 20 metri în 3 ani, putând fi recoltat. De asemenea,este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consumă de zece ori mai mult CO2 decât oricare alt arbore şi este rezistent la foc (temperatura de aprindere este de 420-430 de grade Celsius, comparativ cu un lemn de esenţă tare sau medie care se aprinde la 220-225 de grade Celsius).

Utilitatatea acestor copaci este extrem de mare, astfel că pot fi plantaţi pentru cherestea (în 8 ani un arbore produce 1 metru cub de cherestea), precum şi ca biomasă, astfel că din al doilea an de plantare  poate produce o cantitate de biomasă de aproximativ 40 tone/anual. Lemnul are o putere calorica de 3680 KJ. Din paulownia se pot face, printre altele, mobilă, parchet, instrumente muzicale, este folosit în construcţii (bun izolator) sau construcţii navale. Paulownia înfloreşte abundent primăvara, cu flori mari violete – albastre, producându-se din el, o miere deosebit de aromatica şi valoroasă din punct de vedere nutritiv (700-1000 de kg de miere la hectar). Pate fi folosită şi ca plantă furajeră sau cu rol decorativ.

Plantaţiile paulownia, extrem de profitabile

Din datele Paulownia România, distribuitor al copacilor Paulownia în România, costul înfiinţării unei culturi de un hectar ajunge la 3.000 de euro fără TVA, la care se adaugă cheltuielile aferente pregătirii anterioare a solului. pentru ca investiţia să fie rentabilă, reprezentanţii Paulownia România  apreciază că ar fi nevoie de minimum 5 hectare de teren.  Copacul creşte însă extrem de rapid şi se regenerează de la sistemele existente de rădăcină astfel că se pot recolta între 3 şi 5 rotaţii de creştere a lemnului fără a fi nevoie de replantare. Câştigul ajunge în al treilea an de la plantare la 30.000 de euro pe hectare, adică în jur de 50 de euro pe arbore. În condiţiile în care dintr-o singură plantă există cel puţin 3 producţii, se poate ajunge la un câştig de 150 de euro la un copac, pe o perioadă de 10 ani.

  Pe lângă Paulownia românia, pe piaţa de profil mai activează şi  Kiri Project Development, subsidiară a KIRI Investment din Germania care vând în România un hibrid de paulownia denumit kiri.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...