Lista fostelor fabrici din Bucuresti care se transforma în zeci de mii de locuințe și birouri

Terenurile fostelor fabrici au fost și continuă să fie căutate de dezvoltatorii imobiliari. În cele mai multe cazuri, terenurile nu mai erau folosite de ani buni, iar fabricile au fost relocate sau producția a fost oprită.
Andrada Ghira - mie, 04 mai 2022, 22:18
Lista fostelor fabrici din Bucuresti care se transforma în zeci de mii de locuințe și birouri

Mai multe terenuri ale fostelor fabrici se vor transforma în proiecte cu malluri, mii de apartamente și birouri pentru marile firme în următorii ani. Economica.net a identificat peste 30 de astfel de terenuri care în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare. Pe unele dintre ele vor fi finalizare în curând lucrările de construcție.

Grupul Atlas Estates, care mai deține în România hotelul Golden Tulip din centrul Bucureștiului și un teren în Voluntari, a obținut în luna martie acestui an autorizația de construcție pentru blocuri de 11 etaje pe terenul fostei fabrici de ulei Solaris din zona Obor.

Recent, și firma SIFI BH Retail SA, deținută de SIF Banat-Crișana, a început demersurile pentru autorizarea terenului fostei fabrici Helitube din Colentina, care de mai bine de zece ani e doar un maidan. SIF vinde bucăți din teren către Kaufland, Lidl și Hornbach, care vor construi aici noi magazine.

Prime Kapital este unui dintre cumpărătorii unei bucăți din uriașul teren al fostei platforme IMGB din sudul Bucureștiului. Dezvoltatorul are planuri pentru un centru comercial, o investiție de 44 de milioane de euro, dar și peste 3.100 de locuințe, al cărui buget de investiție este de 190 de milioane de euro.

Recent, familia Topolinski a anunțat că a cumpărat un teren de 5.000 de mp care completează un alt teren pe care îl deținea în Bucureștii Noi. Terenul a aparținut în trecut fabricii Dacia Textile. Planurile dezvoltatorului arată o investiție de 44 de milioane de euro într-un proiect rezidențial cu 200 de apartamente. 

Tot în această zona, familia Topolinski mai deține o parte dintr-un teren mai mare, de 5,2 ha, pe care a funcționat Dacia Textile, și pe care ar urma să fie construite șapte clădiri de birouri cu o suprafață totală de 197.000 de mp, din care 93.000 de mp ar urma să fie dezvoltați de Skanska. Investiția totală în acest campus IT este de circa 350 de milioane de euro.

Griro – cea mai mare parte din teren, 9 ha, au fost cumpărate de belgienii de la Spedwell care au planuri de 2.000 de locuițe, iar investiția anunțată este de jumătate de miliard de euro. În plus, pe o altă bucată din teren, Kaufland va construi un magazin

Romprim – O parte din halele fabricii au fost demolate, iar activitatea relocată. Planurile imobiliare prevăd construcția a circa 1.000 de apartamente

Marmura – patru clădiri din cele cinci cu apartamente din proiectul rezidențial construit de Prime Kapital au fost finalizare, iar cumpărătorii au început să se mute. Dezvoltatorul va livra anul acesta toate cele 459 de apartamente.

Timpuri Noi – Vastint a început în toamna anului trecut lucrările pregătitoare construcțiilor din etapa  a doua a proiectului Timpuri Noi Offices. În prezent, proiectul are trei clădiri de birouri cu un total de 52.000 de mp, iar planurile de viitor includ și blocuri cu apartamente.

Automatica – pe acest teren a fost finalizat proiectul One Floreasca City, care include apartamente, o clădire de birouri. Recent, One United a anunțat că a acumpărat de la Auchan fosta fabrică Ford, care va fi restaurată și va avea spații de retail.

Alte fabrici care devin proiecte imobiliare

Pe terenul fostei fabrici de mobilă Pipera se construiește proiectul Nusco City. Prima fază din proiect prevede 300 de apartamente.

Fosta fabrică de sticlă Stiteh se transformă în apartamente. Dezvoltatorul israelian Shikun Binui a cumpărat în urmcă cu câțiva ani acest teren.

Pe o parte din terenul fostei Pumac, River Development, deținută de Ion Rădulea, a construit clădirea de birouri The Light One, vândută anul trecut către Uniqua Real Estate. În prezent, compania se află în proces de avizare și autorizare a celei de-a doua clădiri – The Light Two, ce va avea o suprafață închiriabilă de 28.589 de mp, cu termen de execuție și livrare în cel de-al doilea trimestru din 2024. Pe cealaltă parte din terenul Pumac, Skanska a construit trei clădiri de birouri din proiecul Campus, care prevede și construcția celei de-a patra clădiri.

Pe fosta platformă Semănătoarea, deținută tot de Ion Rădulea, urmează să fie construite și blocuri de apartamente, pe lângă clădirile de birouri deja extistente.

Pe terenul fostei fabrici Ventilatorul, One United a finalizat anul trecut prima fază din proeictul One Cotroceni, oartea de birouri, și a demarat lucrările de construcție la cele peste 800 de apartamente. Următoarele faze urmează să fie livrate anul acesta și în 2023.

În locul fabricii de mobilă Mobilux a fost deschis un magazin Lidl în toamna lui 2020, iar pe o suprafață de 33.000 de mp urmează să fie construite circa 1.000 de apartamente de către Artemob Internațional.

Fosta fabrică de bere Grivița se tranformă și ea într-un poriect imobiliar de către lituanienii de la Hanner. Investițiile depășesc 40 de milioane de euro.

Pe terenul fostei fabrici Inox dezvoltatorul AFI Europe România construiește proiectul de birouri AFI Tech Park. Prima clădire a fost finalizată în 2018, iar anul acesta urmează să fie finalizată și cea de-a doua fază.

Demolările la fosta fabrică Energomontaj au demart la începutul acestui an, iar in locule i va fi construit un parc de retail cu un magazine Lidl și Kaufland. Dezvoltatorul este familia Dobra, care a cumpărat terenul cu circa zece milioane de euro.

O bază de reparații de echipamente a Prospecțiuni SA din Buureștii Noi a fost vândută în 2017, către Akcent Development, compania deținută de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, foarte activ în ultimii ani pe piața rezidențială din București.  Activitatea a fost relocată, iar Akcent Development a anunțat la finele lui 2021 o investiție de 75 de milioane de euro în peste 800 de apartamente care urmează să fie construite aici.

Terenul unde a funcționat fabrica Romcarton va fi transformat în blocuri cu locuințe. Acolo, familia primarului Robert Negoiță construiește proiectul Hils Pallady, care va avea la finalizare 12 blocuri de 11 etaje. Investiția consolidată depășește suma de 70 de milioane de euro. 

Lista este completată de terenurile fostelor fabrici Pepsi, Adesgo, Mecanica Fină, Filan, Sinatex, Vel Pitar, Electrotehnica, Policolor, Aversa, Tubinox sau Chimopar. Toate acestea, dar și alte terenuri mai mici, urmează să fie dezvoltate cu noi proiecte imobiliare în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul german ThyssenKrupp Marine Systems a semnat un memorandum cu o firmă indiană pentru construirea a șase submarine
Grupul german ThyssenKrupp Marine Systems a semnat un memorandum cu o firmă indiană pentru construirea a șase submarine
Compania germană ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) a semnat miercuri un memorandum de înţelegere cu compania publică indiană Mazagon Dock Shipbuilders (MDS) pentru posibila construcţie a şase......
Fintechul iBanFirst lansează conturile locale în dolari, pentru a sprijini companiile europene în procesul lor de extindere în SUA
Fintechul iBanFirst lansează conturile locale în dolari, pentru a sprijini companiile europene în procesul lor de extindere ...
Compania iBanFirst anunță că le oferă clienților săi posibilitatea de a deschide conturi locale în dolari, pentru ...
Grupuri de fermieri polonezi au blocat punctele de frontieră cu Ucraina și cer Guvernului să le plătească despăgubirile promise
Grupuri de fermieri polonezi au blocat punctele de frontieră cu Ucraina și cer Guvernului să le plătească despăgubirile ...
Grupuri de agricultori polonezi au blocat miercuri punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka, cerând Guvernului ...
Tarifele de cazare din hotelurile din SUA și Europa se vor crește și mai mult, pentru că oferta nu reușește să țină pasul cu cererea – Reuters
Tarifele de cazare din hotelurile din SUA și Europa se vor crește și mai mult, pentru că oferta nu reușește să țină ...
Tarifele pentru camerele de hotel din Statele Unite ale Americii şi Europa sunt în creştere, şi ar putea să se scumpească ...