Facebook: Scandalul datelor se amplifică. Zuckerberg, aşteptat săptămâna viitoare în faţa Congresului SUA

Scandalul privind distribuirea datelor personale ale utilizatorilor Facebook a luat o nouă amploare miercuri, după ce reţeaua socială a estimat la aproximativ 87 de milioane, faţă de 50 evocate până acum, numărul persoanelor ale căror date ar fi putut ajunge, fără cunoştinţa lor, în posesia companiei Cambridge Analytica, scrie AFP.
Economica.net - joi, 05 apr. 2018, 05:35
Facebook: Scandalul datelor se amplifică. Zuckerberg, aşteptat săptămâna viitoare în faţa Congresului SUA

Agenţia aminteşte că acest scandal, precum şi răspunsul său, considerat tardiv, la manipulările politice atribuite Rusiei vor reprezenta teme pe care patronul grupului, Mark Zuckerberg, ar urma să le abordeze în faţa parlamentarilor americani săptămâna viitoare.

Într-o conferinţă telefonică, miercuri, cu mai mulţi jurnalişti, Zuckerberg a admis din nou ‘erori’ făcute în trecut.

Apreciind că viaţa înseamnă ‘a învăţa din greşeli’, el s-a angajat să acţioneze mai bine pe viitor, chiar dacă ‘nicio măsură de securitate nu va fi perfectă’. Zuckerberg a asigurat totuşi că el rămâne persoana potrivită pentru a conduce grupul în pofida tuturor controverselor care afectează imaginea reţelei sociale, al cărei model economic se bazează pe exploatarea datelor personale ale utilizatorilor săi.

El a indicat de asemenea că, în mare, ‘până la 87 de milioane de utilizatori’, şi-ar fi putut vedea datele personale ajunse în posesia firmei britanice Cambridge Analytica (CA), număr cu mult mai mare decât cifra avansată până în prezent de presă, în jur de 50 de milioane.

Dar compania de analize de date şi comunicare strategică, angajată în 2016 în campania prezidenţială a lui Donald Trump, a respins această cifră, menţionând că nu a ‘primit’ datele decât a ’30 de milioane’ de persoane prin intermediul companiei Global Science Research (GSR), care, conform Facebook, i le-a transmis fără autorizaţie.

CA a repetat într-un comunicat că nu a folosit aceste date în cadrul activităţii sale pentru echipa de campanie a lui Trump şi că a şters toate informaţiile obţinute atunci când Facebook a informat-o, în 2015 potrivit reţelei sociale, asupra faptului că au fost transmise fără autorizaţie.

CA a intrat în posesia datelor printr-o aplicaţie de teste psihologice propuse pe Facebook, aplicaţie dezvoltată de GSR şi descărcată de mai mult de 300.000 de persoane. La acea vreme, sistemul permitea aplicaţiilor terţe să aibă acces nu doar la datele utilizatorilor care au folosit aplicaţia, dar şi la cele ale prietenilor lor, ceea ce explică numărul foarte ridicat de persoane care ar putea fi afectate.

Prins în acest nou scandal, Mark Zuckerberg s-a angajat într-o contraofensivă politică şi mediatică pentru a convinge utilizatorii, dar şi autorităţile din Statele Unite şi din restul lumii, că reţeaua socială a conştientizat responsabilitatea pe care o are şi acţionează pentru a-şi proteja membrii de orice exploatare dăunătoare a datelor lor, precum şi de orice operaţiune de propagandă sau de dezinformare politică.

Miercuri, grupul şi-a detaliat măsurile destinate a face mai clari şi mai transparenţi parametrii de confidenţialitate şi a explica, într-un alt text, intenţiile de acţiune ale companiei în sensul limitării difuzării datelor personale către terţi.

Marţi, Mark Zuckerberg a anunţat totodată eliminarea a 270 de pagini şi conturi Facebook şi Instagram gestionate de societatea rusă Internet Research Agency (IRA), care ar fi fost deja, potrivit serviciilor americane de informaţii, în spatele unei operaţiuni de dezinformare lansate pentru a destabiliza campania prezidenţială americană din 2016, utilizând în special reţelele sociale.

‘Am determinat că IRA utiliza o reţea complexă de conturi false pentru a păcăli oamenii’, a scris Zuckerberg, pe pagina sa de Facebook.

Mark Zuckerberg, 33 de ani, urmează să fie audiat de cel puţin două ori în Congresul SUA. El şi-a confirmat prezenţa pe 11 aprilie, la ora 10,00 (14,00 GMT) în faţa Comisiei de Comerţ a Camerei Reprezentanţilor şi a fost de asemenea invitat, pe 10 aprilie, la Comisia pentru Afaceri Juridice din Senatul SUA, alături de patronii Google şi Twitter.

Zuckerberg a fost totodată invitat să dea explicaţii atât de Parlamentul britanic, cât şi de Parlamentul European.

Scandalul CA a costat deja scump grupul, a cărui capitalizare de piaţă a scăzut cu peste 80 de miliarde de dolari de la jumătatea lunii martie, conchide AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...