Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!

Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație și-a informat clienții despre reducerea facturilor la gaze, care va fi aplicată până se termină iarna, potrivit legii, dar le-a trimis și un avertisment. Este foarte important pentru toți clienții casnici să țină cont de el
Mihai Nicuţ - mie, 01 dec. 2021, 11:24
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!

Cum scade factura

Mai întâi, iată mecanismul de reducere a facturilor.

În perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, prețul final al gazelor naturale plătit de populație, indiferent de consum, este plafonat la 0,37 lei/kWh. Deci, chiar dacă acum aveți un preț de contract mai mare, veți plăti doar 0,37 lei/kWh, până la 31 martie. Nu trebuie să faceți nimic, prețul va veni plafonat automat, în factură.

Pe lângă plafonare, legea asigură consumatorilor casnici și o compensare a facturii, acordată în aceeași perioadă, până la 31 martie. Reducerea este de până 33% din prețul gazului-marfă din factură (fără tarife de rețea și taxe). Nu se compensează valori sub 0,125 lei/kWh de gaz. Reducerea este substanțială dacă aveți un preț de contract mai mare, dar trebuie să știți că ea se acordă doar în limita unui consum lunar. Acest consum nu trebuie să depășească 10,6 MWh în toată perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, alocat în tranşe lunare, plus maximum 10%.

Am calculat pentru dvs care este acest consum lunar maxim, în metri cubi:

Noiembrie 2021: 154 metri cubi (1.649 kWh)

Decembrie 2021: 231 metri cubi (2.405 kWh)

Ianuarie 2022: 264 metri cubi (2.763 kWh)

Februarie 2022: 231 metri cubi (2.512 kWh)

Martie 2022: 220 metri cubi (2.330 kWh)

Întâi se acordă plafonarea, după care compensarea se aplică la prețul plafonat!

Avertismenul Engie

Furnizorul îndeamnă clienții să fie foarte atenți în monitorizarea consumului, pentru că la finalul iernii va fi emisă o factură de regularizare, pe baza consumului care va fi citit de firma de distribuție. Astfel, chiar dacă, pe consumul estimat, clientul va primi compensația la factură, el va da banii înapoi – prin facturile viitoare, dacă, după citirea contorului, se va constata că limitele de consum din perioada iernii au fost depășite.

“IMPORTANT: Îţi recomandăm să fii atent la consumul de energie din perioada aplicării schemei de compensare, mai precis 1 noiembrie – 31 martie 2022. La final, odată cu încetarea schemei de compensare, va fi emisă o factură de regularizare în baza indexului primit de la operatorul sistemului de distribuţie. Această factură va conţine, după caz, şi o recuperare a sumelor acordate dacă se constată că limita de consum a fost depăşită, nefiind astfel respectate condiţiile de acordare a compensaţiei.

Schema de compensare se aplică de la 1 noiembrie 2021 şi va fi vizibilă în facturile ENGIE emise începând cu luna decembrie întrucât acestea vor reprezenta în special consumul aferent lunii noiembrie”, spune Engie.

Dacă într-o lună din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 nu îndeplineşti condiţiile necesare de consum, în luna respectivă nu vei beneficia de compensarea facturii. În ceea ce priveşte regularizările de consum, acestea se fac ca şi până acum, iar suplimentar, se va mai face o regularizare după 31 martie 2022 conform prevederilor din OUG 118/2021”, mai arată Engie.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank (simbol RBRO29)....
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...