Scandalul facturilor: GDF Suez – Engie cedează şi anunţă că va renunţa la încasarea în avans

În urma articolelor apărute pe ECONOMICA.NET în care am semnalat practicile de facturare neconforme cu reglementările ale furnizorilor de gaze şi energie electrică, reglementatorul pieţei de energie s-a sesizat şi a avertizat oficial companiile să înceteze să mai trimită facturi totale care să conţină şi consumul estimat de energie. GDF SUEZ / ENGIE a trimis pe adresa redacţiei precizări despre modul de expediere a facturilor de gaze naturale. Puteţi citi mai jos răspunsul companiei.
Economica.net - vin, 16 oct. 2015, 04:08
Scandalul facturilor: GDF Suez - Engie cedează şi anunţă că va renunţa la încasarea în avans

„GDF SUEZ Energy România aduce următoarele precizări ca urmare a declaraţiilor reprezentanţilor A.N.R.E. cu privire la transmiterea a trei facturi, cu trei termene de plată, printr-o singură expediere.

Considerăm că modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadenţe de plată, printr-o singură expediere, a fost implementată în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu informarea detaliată, în prealabil, a clienţilor.

In măsura în care, această modalitate de facturare, derulată în cadrul unui proiect pilot, nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienţi, compania este deschisă să revină asupra modelului iniţial de expediere a facturilor de gaze naturale.

Precizăm, de asemenea, că adoptarea acestui mod de facturare a fost iniţiată pentru a ajuta clienţii să estimeze şi să optimizeze cheltuielile cu gazele naturale şi în niciun caz să încurajeze plata în avans a facturilor.”


ECONOMICA.NET a relatat în mai multe rânduri despre practicile companiilor care introduc în factură o sumă totală de plată formată din consum curent plus consum estimat pe luni înainte. 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a sesizat şi a trimis adrese oficiale companiilor în cauză, prin care le cere să înceteze imediat această uzanţă şi să remedieze situaţia creată. ANRE precizează că aceste practici nu respectă reglementările în vigoare şi că va monitoriza îndeaproape companiile.

Dacă acestea vor continua cu acelaşi tip de facturi, devin pasibile de amenzi de sute de mii de lei.

Potrivit prevederilor legale în domeniul energiei electrice (Legea 123/2012- Titlul 1), încălcarea dispozițiilor reglementărilor în vigoare constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 8.000 lei și 250.000 lei, iar în domeniul gazelor naturale (Legea 123/2012 – Titlul II), acestea se sancționează cu amenzi cuprinse între 15.000 lei și 25.000 lei.

„Introducerea estimărilor de consum în factura lunară ca sumă totală de plată nu este în concordanță cu prevederile stabilite în reglementările emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.  
 
Direcția generală piață de energie electrică din cadrul ANRE a luat act de aspectele semnalate privind practicile SC CEZ SA de a transmite consumatorilor facturi în care este indicată o sumă totală de plată formată din consum curent plus consum estimat pe luni înainte și a transmis companiei o notificare oficială prin care solicită acesteia să remedieze situația creată și să renunțe la acest fel de practici, care contravin reglementarilor în vigoare.

În cazul în care SC CEZ SA nu se conformează, în cel mai scurt timp, solicitării transmise, Direcția generală piață de energie electrică se va adresa Direcției generale control din cadrul ANRE pentru efectuarea unei acțiuni de control în vederea verificarii modului în care sunt respectate reglementările din domeniul energiei”, este poziţia oficială a ANRE. 

În plus, Autoritatea precizează că a finalizat modelul standard de factură la energia electrică, unic la nivel naţional, astfel încât acest gen de practici să fie prevenite. Noul model standard de factură va fi implementat începând cu 1 martie 2016.

Cât priveşte situaţia GDF Suez, care prezintă clienţilor o factură totală formată din consumul la zi plus un estimat pe două luni înainte, ANRE precizează, de asemenea, că aceasta este o practică neconformă cu reglementările în vigoare, şi a trimis o adresă oficială prin care somează compania să înceteze cu acest model de facturare, altfel riscă amenzi.

“În ceea ce privește situația semnalată la S.C. GDF Suez, menționăm că această companie are în derulare un proiect pilot pe această speță și doar o mică parte din clienții săi au primit  formatul facturii propus în cadrul proiectului. ANRE și-a exprimat dezacordul față de formatul de factură propus de S.C. GDF Suez și va monitoriza îndeaproape modul în care compania se va conforma reglementărilor emise”, spun reprezentanţii Autorităţii.

ANRE este reglementatorul pieţei de energie pentru consumatorii casnici din România.

GDF Suez este furnizorul de gaze pentru gospodăriile din jumătatea de sud a ţării, cu 1,4 milioane de clienţi, CEZ este furnizor de energie electrică pentru consumatorii casnici din Oltenia, cu 1,4 milioane de clienţi.

Puteţi citi aici seria de articole publicate, în timp, de ECONOMICA.NET şi care au condus, în cele din urmă, la acest rezultat:

GDF Suez schimbă facturile. Intră şi sumele pe care le ai de dat în următoarele două luni 

A venit prima factură la gaze care îţi arată cât ai de plată şi în viitor. Vezi aici

Haosul din noile facturi la gaze GDF Suez. La zi fiind, apari cu ceva de plată şi poţi finanţa fără să vrei compania

GDF Suez încearcă să-ţi ia acum banii pe facturile viitoare la gaze. Cum faci să plăteşti doar ce ai consumat la zi 

Cum faci ca să nu-i mai împrumuţi cu dobândă 0, prin factura la gaze, pe francezii de la GDF Suez (ENGIE) 

GDF Suez şi CEZ riscă amenzi. Introducerea estimatului în factura totală la energie  este neconformă cu reglementările 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...