GDF Suez încearcă să-ţi ia acum banii pe facturile viitoare la gaze. Cum faci să plăteşti doar ce ai consumat la zi

Furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării a introdus, de patru luni, în factura pentru clienţii casnici şi estimările de consum pentru următoarele două luni calendaristice. GDF Suez susţine că, ştiind cât va avea de plată la gaze în următoarele luni, cetăţeanul îşi va chivernisi mai bine banii. În realitate, cetăţeanul este anunţat că datorează o sumă de bani mult mai mare decât cea la zi. Dacă o plăteşte, nu se întâmplă nimic rău, însă trebuie să ştie că, în această situaţie, furnizorul s-a împrumutat de la el cu dobândă 0 şi, poate, l-a şi lăsat "în pană" de bani.  
Economica.net - Dum, 06 sept. 2015, 20:13
GDF Suez încearcă să-ţi ia acum banii pe facturile viitoare la gaze. Cum faci să plăteşti doar ce ai consumat la zi

Din mai, furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării GDF Suez Energy Romania a schimbat factura pe care o trimite acasă clienţilor. Aceasta nu mai indică strict consumul pe luna anterioară sau regularizarea pe trei luni anterioare, ci anticipează şi facturează consumul din viitor. Astfel, la prima regularizare furnizorul îţi prezintă scris, pe lângă suma pe care o ai de plătit pe lunile în care s-a făcut regularizarea, şi sumele pe care le vei avea de plătit pe parcursul lunii curente şi al următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum. De exemplu, factura pe august va prezenta consumul şi suma aferenta acestuia, dar şi estimări de consum şi sumele aferente de pe septembrie şi octombrie. Astfel, la suma totală de plată, apare o cifră care înglobează consumul de gaze pe trei luni, conform estimărilor interne ale companiei, care, cel puţin pe lunile de vară, sunt duble faţă de consumul real. Te poţi trezi, aşadar, cu o sumă totală de plată care poate fi de patru ori mai mare decât ce ai tu de plată în mod real, la zi.

Exemplificăm cu factura pe august a unui client oarecare GDF Suez Energy Romania. Se poate vedea că suma totală de plată este evidenţiată central şi constă din adunarea F1 cu F2 şi cu F3. Rezultă un total de 232 de lei. În realitate însă, clientul are de plată la zi doar 63 de lei, contravaloarea consumului de pe august sau, după caz, a regularizării de pe trei luni anterioare. GDF Suez nu precizează acest lucru în mod explicit. Clientul trebuie doar să intuiască ce sumă are acum de plată. Ca să afle exact, trebuie sunat la Call Center-ul furnizorului. Aici, după ce dai codul de client, operatorul iţi prezintă soldul la zi, ceea ce ai curent de plată. Se observă că, la o factură totală, prezentată de GDF Suez, de 232 de lei, la zi sunt doar 63 de lei (68 de lei – un rest de bani din contul personal de 5 lei).

Factură gaze luna curentă plus anticipare pe două luni înainte


Se mai observă că furnizorul estimează pe două luni calde, septembrie şi octombrie, consumuri de 600 de kWh, corespunzătoare unei sume de câte 85 de lei. Or, în realitate, este foarte greu de crezut că, în acest profil de consumator – B1, în aceste luni, consumul să fie mai mare de 300-400 kWh şi banii corespunzători consumului mai mulţi de 50-60 de lei, în fiecare dintre luni. În lunile de vară, un consum decent pentru un apartament de trei camere este de 200 – 300 de kWh, corespunzător unei facturi de 40-50 de lei.

Dacă cetăţeanul este mai puţin informat sau doar impulsiv, poate exista riscul ca, odată ce i-a venit o factură pe trei luni, una curentă, şi două estimări viitoare, să plătească toată suma indicată de furnizor. În acest caz, nu se întâmplă nimic rău, pentru că următoarele două facturi la zi vor fi cu 0 sumă de plată. Însă, acest lucru înseamnă că respectivul cetăţean îi creditează cu bani pe francezii de la GDF Suez cu dobândă 0. Mai mult, dacă în lunile de vară sumele lunare de plată nu sunt atât de mari, în luni reci, o factură de acest tip, luna trecută plus două viitoare, poate însemna multe sute de lei, poate chiar peste 1.000 -1.500 de lei, ceea ce înseamnă un effort financiar considerabil.

În tot acest haos de facturare, există şi o rezolvare convenabilă. Trebuie însă solicitată. Trebuie să ştiţi că puteţi solicita revenirea la modul de facturare de dinainte, când se trimita doar factura curentă şi, la fiecare trei lun regularizarea. Trebuie însă să o cereţi expres operatorului de la call-center. Cu CNP-ul titularului de contract, puteţi solicita telefonic vechiul model de factură, mult mai simplu de înţeles. Iar reprezentanţii furnizorului sunt obligaţi să efectueze modificarea solicitată de Dumneavoastră.

Potrivit reprezentanţilor GDF Suez, noul model de factură  ar ajuta oamenii să-şi poată gestiona mai eficient cheltuielile.

„Sunt detaliate sumele ce urmează a fi plătite pe parcursul următoarelor trei luni şi care vor fi însoţite de trei anexe deunumite F3 de plată ESTIMARE II, F2 de plată ESTIMARE I, F1 de plată REGULARIZARE. Prin această modalitate de facturare, aveţi posibilitatea de a cunoaşte în avans valorile de plată pentru următoarele două luni, ulterioare perioadei de regularizare”, spune GDF Suez.

Nu înseamnă că, dacă furnizorul îţi indică sumele pe care le ai de plată pentru următoarele două luni, exact asta va trebui să şi plăteşti. Compania deţine profiluri de consum pentru fiecare tip de client, care presupun şi estimări de consum pentru fiecare lună a anului. Pe baza acestor estimări se trimit sumele care ar trebui plătite. Depinde doar de Dumneavostră însă, dacă veţi ajunge la acel consum, îl veţi depăşi sau veţi fi sub el.
GDF Suez Energy Romania este cel mai mare furnizor de gaz din România, cu afaceri de 1 miliard de euro anual. Deserveşte clienţii casnici, circa 1,4 milioane, din jumătatea de sud a ţării. Restul ţării este acoperit de nemţii de la E.ON.

De la 1 iulie, preţul final al gazului diferă foarte mult între jumătatea de sud şi cea de nord a României. Astfel dacă, pe medie, la clienţii GDF Suez MWh de gaz costă circa 113 lei, la E.ON acelaşi MWh costă 130 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...